Последњи немачки војници напустили Авганистан

Немачка војска саопштила да су њени последњи војници у Авганистану, које је предводио генерал Ансгар Мајер, кренули кући

Фото: DPA

Последњи немачки војници повукли су се синоћ из Авганистана, после 20 година присуства у тој земљи, објавила је немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер.

Она је на свом твитер налогу упутила захвалност војницима Бундесвера, њих више од 150.000, који су протеклих година служили у Авганистану, оценивши да могу бити „поносни на ту мисију”, пренео је АП.

Немачка војска је саопштила да су њени последњи војници у Авганистану, које је предводио генерал Ансгар Мајер, кренули кући преко Тбилисија, престонице Грузије.

Немачки контингент, који је био углавном распоређен на северу Авганистана, био је други по величини у мисији НАТО-а у тој земљи, преноси Танјуг.

Последње немачке базе налазиле су се у Мазар-е-Шарифу и Кабулу.

НАТО је у априлу одобрио повлачење око 7.000 неамеричких трупа из Авганистана. У време када је то повлачење започето, 1. маја, тамо је било распоређено око 1.500 немачких војника.

Поред тога, у Немачку је враћено око 750 контејнера са војном опремом.

„Завршило се једно историјско поглавље, једна интензивна мисија, која је била тест за Бундесвер и обележила га, у којој се Бундесвер доказао у борби”, написала је министарка Крамп-Каренбауер.

Немачки парламент је у децембру 2001. године одобрио слање трупа у Авганистан, а први војници су тамо стигли у јануару 2002.

У Авганистану је погинуло 59 немачких војника, наводи АП.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар