Влада тзв. Косова: Не прихватамо „Мали Шенген“

Иако је бивши премијер тзв. Косова током свог мандата прихватио да тзв. Косово буде укључено у балканску иницијативу „мини Шенген“, нова влада игнорише ту обавезу

Аљбин Курти (Фото: Armend Nimani/AFP)

Премијер Косова Аљбин Курти инсистира на споразуму СЕФТА, а за Косово је неприхватљива иницијатива „мини Шенген“, на којој су у уторак поново инсистирали премијери Албаније и Северне Македоније и председник Србије, саопштила је Влада Косова.

Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев након виртуелног састанка позвали су Косово, Црну Гору и Босну и Херцеговину да се придруже иницијативи. Косово је дало негативан одговор.

Бивши премијер Косова Авдулах Хоти током свог мандата прихватио је да септембра прошле године у Вашингтону да Косово буде укључено у балканску иницијативу „мини Шенген“, али нова влада игнорише ову обавезу.

Портпаролка Владе Розафа Кељменди изјавила је да је став Владе о „иницијативи из Ниша“ (мини Шенгену) познат и да је Курти недавно предложио нови оквир за регионалну и економску сарадњу под називом СЕФТА, који одговара потребама свих земаља Западног Балкана и њиховим циљевима за интеграцију у Европску унију.

„Визија премијера изражена је кроз споразум о СЕФТА. То значи регионалну сарадњу која се заснива на једнакости и реципроцитету, која има механизме за спровођење и коју води Европска унија, има директне споразуме са Европском унијом и заснива се на европском економском моделу“, казала је Кељменди.

Курти ће то представити на следећем самиту лидера шест земаља региона, који ће бити одржан 5. јула у оквиру Берлинског процеса, најављено је.

Приштински лист Коха диторе објавио је интервју са директорком за југоисточну Европу у немачком министарству спољних послова Сузаном Шуец у којем је навела да очекује резултате у иницијативама за заједничко регионално тржиште.

Опрема: Стање ствари

(N1, 29. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар