Предраг Кон: Носите маске у затвореном, делта варијанта скоро сигурно стиже

За сада немамо потврду присуства делта вируса, али је готово сигурно да ће се појавити, упозорио епидемиолог и члан Кризног штаба

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Члан Кризног штаба, епидемиолог Предраг Кон поручио је да је у време врућина у просторима који користе клима уређаје неопходно стриктно поштовати меру ношења маски у затвореном простору и упозорио да је „готово сигурно да ће се делта варијанта корона вируса појавити и у Србији”.

Кон је у суботу, у објави на свом Фејсбуку налогу, истакао да ризик постоји и у градском превозу.

„У време изразитих врућина у затвореним просторима као што су тржни центри и свим осталим просторима који користе климу и где радо бораве посетиоци како би се расхладили, повећава се ризик преношења вируса, првенствено због већег броја контаката и евентуално дужег боравка”, објаснио је Кон.

Подсетио је, како наводи Танјуг, да су све врсте прослава знатно већи ризик за невакцинисане него за вакцинисане и навео да је 1:25 однос заражених вакцинисаних у односу на невакцинисане у Великој Британији где је циркулација делта соја 90 одсто.

„За сада немамо потврду присуства делта вируса, али је готово сигурно да ће се појавити”, упозорио је Кон.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Др Предраге, кад смо већ код Велике Британије и односа, јел бисте могли да нам кажете колки је однос између мртвих вакцинисаних и мртвих невакцинисаних пилота нпр. Бритиш Ервејза?
  То јест, пошто постоји предрасуда да су они као нека субпопулација екстремно здравих који уз то иду на најстроже медицинске провере сваких неколико месеци (два пута годишње старији од 40 година).
  Мислим, знамо да су умрла 4 њихова пилота за недељу дана овог месеца, сви неколико дана после вакцинације, и сви од тромбозе (то је наравно коинциденција, нису умрли ОД вакцине, него ПОСЛЕ вакцине).
  Али не знамо колко је умрло невакцинисаних – тај податак нико неће да објави, изгледа ко да се намерно крије (85% од свих пилота БА је вакцинисано, постоји солидан узорак).
  Значи јел бисте могли само да нам дате податак колко је од тих 15% невакцинисаних умрло за исто време, па да израчунамо статистички ризик од смрти за супер-здраве.
  Питам за друга, пошто је он врло здрав и плус је спортски пилот, па се јако забринуо (ја нисам баш у нај бољем здрављу и нисам пилот па немам разлога за бригу).
  Хвала у напред!

  ПС. Ево линк за вест, а ево и фактчек, да не буде да смо теоретичари завере (Фактчек не негира факт, него само тврдњу да је сад Бритиш Ервејз у кризи и да преговара са владом о том проблему).
  https://medicalkidnap.com/2021/06/18/4-british-airways-pilots-dead-following-covid-19-injections-while-spain-and-russia-prohibit-vaccinated-from-air-travel/
  https://www.reuters.com/article/factcheck-coronavirus-aviation-idUSL2N2NZ1ZO

Оставите коментар