Албански историчар предлаже да српска црква у Приштини буде музеј геноцида

Према мишљењу Сељима Безераја најбољи одговор Приштине било би претварање те цркве у музеј, који ће „показати Србији шта је урадила на Косову“

Храм Христа Спаса у Приштини (Фото: CC BY 4.0/cropped photo/Endrit.mstf)

Албански историчар Сељим Безерај сматра да Храм Христа Спаса у Приштини треба да буде претворен у музеј геноцида.

Безерај је на КТВ казао да је реч о, како тврди, „политичкој цркви“, а не о верском објекту, преноси Танјуг.

Према његовом мишљењу, најбољи одговор Приштине било би претварање те цркве у музеј, који ће, како сматра, „показати Србији шта је урадила на Косову“.

„То би такође зауставило провокације људи који су починили злочине и који долазе 28. јуна на литургију“, рекао је Безерај.

Храм Христа Спаса у Приштини грађен је деведесетих година као главни градски храм, а после окончања сукоба 1999. године је миниран, али није било већих оштећења.

Ове године је 10. јуна, на празник Вазнесења Господњег, у цркви први пут после 23 године служена литургија, након чега су уследили протести Албанаца и исписивање увредљивих графита, све у присуству косовске полиције. Приштина тврди да се Храм Христа Спаса налази на земљишту које је власништво универзитета у Приштини, иако је Храм уписан у катастру и налази се на земљишту које се води на СПЦ, о чему сведоче валидни катастарски изводи.

У Приштини је до напуштања југословенских снага безбедности 1999. године живело 40.000 Срба, који су потом протерани.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 29. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Да ли здравствени систем доле предвиђа повремене систематске прегледе пацијената, укључујући и од менталих болести? Оваквим и сличим појединцима потребна је и људска и лекарска, стручна помоћ – пре него што, у њиховом стању, помоћ дође прекасно.

Оставите коментар