Премијер Трудо позвао папу у Канаду да се извини староседеоцима због масовних гробница

Разговарао сам директно са папом да му назначим колико је битно да, не само да упути извињење, него да дође на канадско тло и извини се Канађанима староседеоцима, рекао Џастин Трудо

Џастин Трудо (Фото: Бета/АП)

ОТАВА – Премијер Канаде Џастин Трудо изјавио је данас да је питао папу Фрању да дође у ову северноамеричку земљу и извини се у име католичке цркве због улоге коју је имала у интернатима за децу староседелаца након што је откривено близу 1.000 остатака тела у две масовне гробнице.

„Разговарао сам директно са папом Фрањом да му назначим колико је битно да, не само да упути извињење, него да дође на канадско тло и извини се Канађанима староседеоцима. Знам да вођство католичке цркве активно ради на наредним корацима”, рекао је Трудо новинарима, пренео је Ројтерс.

Организација староседелаца Канаде Cowessess First Nation у четвртак је саопштила да је откривен 751 необележен гроб у срушеном интернату Маривал у канадској провинцији Саскачуан, јавља Танјуг.

Група староседелаца објавила је то само неколико недеља након што је откриће остатака 215 тела уздрмало државу.

У тај интернатски школски систем, који је постојао између 1831. и 1996. године, било је укључено око 150.000 деце староседелаца која су била одузета од својих родитеља и предата хришћанским школама ради асимилације.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ето политичара, да не кажем чо’ека, који са папом о злочинима католичке цркве разговара директно.
    Да га замолимо да пошаље број или да га ангажујемо?

    Куд Тони туд и Џастин?

Оставите коментар