Гордан Грлић Радман: Хрватски услов Србији за ЕУ – да призна геноцид у Сребреници

Од Србије се траже јасни одговори, пре свега суштински и одржив напредак у темељним подручјима, поручио  хрватски министар спољних послова

Гордан Грлић Радман (Извор: mvep.hr)

Хрватски министар спољних послова Гордан Грлић Радман изјавио у Луксембургу да Србија мора да испуни још један услов да би била примљена у ЕУ.

Грлић Радман је наиме рекао у уторак да Србија на свом путу према ЕУ треба да покаже суштински и одржив напредак у темељним подручјима и да покаже вољу за испуњавање свих потребних критеријума.

„Од Србије се траже јасни одговори, пре свега суштински и одржив напредак у темељним подручјима“, рекао је он и додао да би Србија требало да покаже политичку вољу за испуњавање свих оних критеријума и реформи као и посвећеност европским интеграцијама.

„У том смислу гледамо на подручје владавине права, питање несталих особа, права жртава рата, процесуирање ратних злочина, сарадњу с међународним кривичним судом, признавање геноцида у Сребреници, јачање добросуседских односа како с чланицама ЕУ тако и онима изван ЕУ“, рекао је Грлић Радман, преноси хрватски портал Индеx.хр.

Подсетимо, у уторак су се на маргинама састанка Већа за опште послове ЕУ у Луксембургу одржале две међувладине конференције о приступању са Србијом и Црном Гором, али без отварање или затварање иједног поглавља.

Те политичке међувладине конференције о приступању нова су појава, која раније није постојала, а предвиђене су новом методологијом преговора о проширењу ЕУ.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

 1. То у данашњем свету тражи геноцидан народ од народа својих жртава. Било би смешно да није страшно!

  16
 2. Срби не желе у ЕУропску унију.
  А ни велеиздајници који су узурпирали власт је у ЕУ угурати не могу,
  према томе, „хвала вам љепа“.

  13
 3. Никада, ни по коју цену не пристати на овакве услове!! Је*ала их њихова европска унија и њихова правила игре!! Остајмо усправни, поносни и часни у одбрани поштења, људскости и непристајања на улогу овце из стада!

Оставите коментар