Компанија за издавање станова „Ер Би-Ен-Би” у центру скандала

Водећа светска апликација у овом сектору туризма, чији пословни модел почива на поверењу између потпуних странаца, има свој начин за избегавање негативне репутације

Фото: Pixabay

Медији су открили да компанија „Ер Би-Ен-Би” има специјалце, „чистаче инцидената”, који путују светом и поткупљују жртве силовања и пљачки. Како преноси „Јутарњи лист”, та платформа за издавање простора широм света запошљава сигурносни тим који одговара на све злочине почињене у смештајима који се изнајмљују путем те веб-странице, показао је извештај „Блумберг бизнисвика”.

Водећа светска апликација у овом сектору туризма, чији пословни модел почива на поверењу између потпуних странаца, има дакле свој начин за избегавање негативне репутације, показао је „Блумбергов” извештај у ком се, између осталог, наводи да је „Ер Би-Ен-Би” нудио исплате новца жртвама како би задржао поверење јавности. Америчка агенција интервјуисала је неке од бивших чланова тог сигурносног тима, међу њима бивше раднике тајних служби и војне ветеране. Тим, како се наводи, чини око сто агената у Даблину, Монтреалу, Сингапуру и другим градовима, а чланови тог специјалног тима слободно могу потрошити све што је потребно како би се жртва осећала подржаном.

То укључује и плаћање летова, смештаја, саветовања, здравствене заштитите. Један од бивших чланова назвао је ту стратегију прикривања инцидената и „пуцање из новчаног топа” како би указао на то да је компанија спремна да исплати колико год новца је потребно за решавање несрећних случајева – пренео је овај лист.

„Блумберг” даље наводи да специјални тим „чисти тек након што се догоди катастрофа”. Неки су изјавили да су се бавили жртвама од којих су се неке скривале или бежале од напада. У неким „мисијама била је унајмљена екипа чији је задатак био да се уклони крв с тепиха или прекрију рупе од метака у зидовима”.

Ник Шапиро, бивши заменик шефа кабинета у Цији и саветник Већа за националну безбедност у Обаминој администрацији, који је био шеф кризног штаба ове компаније у периоду 2015–2019, рекао је да је водио тим у случају силовања жене у стану на Менхетну, до ког је дошло грешком „Ер Би-Ен-Бија” због замене кључева апартмана.

„Ер Би-Ен-Би” је, како се тврди, уговорио пресељење жртве у хотел, платио мајци лет из Аустралије, а затим им је платио повратак кући с покривеним путним здравственим и саветодавним трошковима. Нагодба је коштала седам милиона долара, а жртва заузврат ни о чему не сме да говори.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар