Бечићеве Демократе позвале Србију да укине Декларацију о Сребреници

Из Демократа кажу да Дачића не занима истина, као ни добробит народа у Србији и Црној Гори

Фото: Sputnik/Александар Милачић

Демократе Алексе Бечића позвале су председника Скупштине Србије Ивицу Дачића да сад, када је СПС део коалиције која има апсолутну већину у парламенту, укину Декларацију коју су усвојили 2010, а која прецизира осуду злочина у Сребреници како је то формулисао Међународни суд правде у Хагу, „што ће рећи — као директно признавање геноцида“.

Како је наведено у саопштењу демократа које су пренеле подгоричке „Вијести“, Дачић је двапут у истом дану показао због чега синтагма „балканска политика“ има искључиво негативну конотацију, или „прецизније, означава јефтино политикантство“ и покушај да на црногорску политичку сцену врати ДПС Мила Ђукановића.

„Ако ово што радите није само и искључиво притисак на нову црногорску власт и дестабилизацију Црне Горе у корист ДПС-а, изволите урадити предложено. Уколико не урадите, јасно сте људима Србије и Црне Горе објаснили о чему се ради“, поручују Демократе.

Наводећи да се Дачић због, како кажу, одвећ дугог политичког стажа „занео и заборавио“ да је власт у Црној Гори промењена па као „случајно пропушта да схвати да с ове стране више не стоји ДПС који је увек био расположен за таласања и игрице на штету грађана две братске земље, баш овог типа које ви ових дана форсира лично, али и преко својих марионета у Црној Гори“.

Алекса Бечић (Фото: Саво Прелевић)

Демократе, које су део владајуће коалиције у Црној Гори, а које су прошле седмице потпомогле да се заједно са Ђукановићевим ДПС-ом и УРА Дритана Абазовића изгласа резолуција о Сребреници, наводе да су им грађани Србије изразито драги, а Србији су, кажу, захвали на братској помоћи Црној Гори након земљотреса 1978. која је трајала пуних петнаест година.

„А то је само једна од милион ствари због којих са Србијом желимо фер, најискреније и најбоље односе. Дакле, нисмо онај за вас пожељни партнер који ће ‘затегнути уже’ кад је то потребно, већ људи које води идеја да односи двају братских и најближих држава морају бити најискренији и најдобронамернији, а све из поштовања огромног пријатељства и истинског братства народа две земље, које никад неће нити засенити нити помутити ни Ивица, ни Вулин, ни ДПС, нити ико икад. Па их зато таквима и намеравамо градити, ако има испружене руке као што је наша“.

Прецизирају да та испружена рука не значи подређен положај, послушништво.

„Нити одсуство вида, слуха, памћења и здраве логике, који нам казују следеће: Седите у Влади Косова, седите у Скупштини Косова, ваши потпредседници, министри и посланици стојећи слушају химну Косова и полажу заклетву на Устав Косова, а нама бисте мало да држите лекције. Да би се неком држале лекције мора се имати моралног основа, а ви га немате. Да имате, држали бисте их Додику који је отворено признао геноцид у Сребреници“.

Из Демократа кажу да Дачића не занима истина, као ни добробит народа у Србији и Црној Гори.

„Јер ви желите за себе да отворите сва међународна врата, а нама да их затворите и да нас максимално успорите у процесу опоравка ове земље, како би се ваш стари, опробани и омиљени ‘плесни партнер’ вратио на власт у Црној Гори. Мало сте се овога пута преиграли“, навели су из Демократске Црне Горе, уз поруку: „Сви покушаји вештачког изазивања свађа и хушкања једних на друге, имају само један циљ: да на власт вратите ДПС са којим сте трговали и газдовали“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 21. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар