Нова економија: На Макишком пољу због метроа следи сеча дрвећа

Први радови ће се изводити на простору градње станице метроа, а почеће се просецањем приступних путева уз канале

Фото: Н1

Јавно водопривредно предузеће Србијаводе планира уређење каналске мреже на Макишком пољу, као припрему за изградњу почетне станице београдског метроа са окретницом, показују подаци објављени на Порталу јавних набавки, пише Нова економија.

Уређење канала подразумева и сечу дрвећа, насипање песка, као и исушивање мочварног подручја, пише овај портал.

„Пројектанти задужени за израду Идејног решења изградње депоа метроа изнели су предлог решења који предвиђа изградњу депоа на површини од 72 хектара“, пише у спецификацији.

Како се наводи, саставни део пројекта изградње депоа је наношење 1,7 милиона кубних метара материјала, укључујући и 400.000 кубика песка, а у плану је и изградња два колектора за прикупљање атмосферских вода које би требало да се испуштају у Главни канал.

Ови колектори су део хидротехничког решења и представљају само део система за одвођење атмосферске и површинске воде и не могу функционисати самостално, истиче се у спецификацији.

Како је наведено, изградња станице метроа и самог метроа захтева да хидромелирациони систем (систем за одводњавање сувишне воде) „Велики Макиш“ ради пуним капацитетом, односно барем део који спроводи воду са простора предвиђеног за градњу.

Довођење каналске мреже у пун капацитет подразумева уклањање биљне вегетације и земљане радове, појашњава се у спецификацији.

Први радови ће се изводити на простору градње станице метроа, а почеће се просецањем приступних путева уз канале и биолошким радовима ручним сечењем шибља и стабала са вађењем пањева.

„Дренирање површинског дела може да буде корисно уколико је у функцији дренирања самих мочварних делова и чувања површине одакле се и прихрањује вода у извориште“, објаснио је за Нову економију инжењер геологије Бранислав Божовић из Националне еколошке асоцијације.

Он је истакао да је шетно уколико се простор исушује да би се уређивало и припремало за нешто што је изван функције водоизворишта.

По Божовићевој оцени, очување воде је са тренутним плановима немогуће, али ће то бити решено мењањем категоризације воде.

„Ми смо склони мењању категорије воде и квалитета воде, како нам одговара. Сада су све воде које су биле треће категорије, које су биле неупотребљиве, пребачене су у другу категорију или кажу – може се користити и трећа категорија за пиће, техничку воду. До сада је могла само друга категорија да се користи, и то са пречишћавањем“, казао је Божовић за Нову економију.

Опрема: Стање ствари

(Нова економија/Н1, 18. 6. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Какав ударац за екосистем бара и мочвара! Када би се на протесту окупили еколошки активисти, власт би била принуђена да обустави и овај бесмислени пројекат. Власт има авионе, тенкове и хиљаде специјалаца али против стотинак одлучних протестаната биће немоћни. Кредити су обезбеђени, паре морају да се врате и плате камате страним инвеститорима, али бар би била сачувана станишта белоушки и барских птица.

Оставите коментар