Бошњачко национално веће: Србија да следи Црну Гору и усвоји Резолуцију о Сребреници

Позивамо Народну Скупштину да 11. јул прогласи Даном сећања на жртве геноцида у Сребреници, стоји у Саопштењу БНВ-а

Фото: Све о Српској

Бошњачко национално вијеће (БНВ) поздравило је усвајање Резолуције о геноциду у Сребреници у Скупштини Црне Горе, којом се, како наводе, осуђује јавно негирање или умањење најсвирепијег злочина почињеног на европском тлу након Другог светског рата.

Резолуција о геноциду у Сребреници је цивилизацијска одговорност према жртвама злочина и доказ да се Црна Гора налази у процесу суочавања са прошлошћу и јасног разумевања злочина почињених током деведесетих година. БНВ нарочито поздравља решеност црногорског парламента да злочин у Сребреници назове својим правим именом, како је и овај гнусни чин назван у великом броју пресуда међународних судова“, наводи се у саопштењу овог националног органа.

БНВ је позвао Србију да учини исто, те да Народна Скупштина у хитном поступку усвоји „резолуцију којом се забрањује и осуђује јавно негирање геноцида почињеног над Бошњацима у Сребреници“.

„Позивамо Народну Скупштину Србије и да 11. јул прогласи Даном сећања на жртве геноцида у Сребреници, чиме би се указао пијетет недужним жртвама овог свирепог чина“, речено је у саопштењу.

БНВ је поздравило „истрајност Бошњачке странке у Црној Гори“, на чији предлог је и усвојена резолуција црногорског парламента, наводећи да то у целом региону даје наду Бошњацима који „деценијама указују на важност историјских чињеница о распаду бивше Југославије“.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 18. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар