Румунија поклања и продаје вакцине због мањка интересовања за вакцинацију

Не треба кривити Румуне због овог неуспеха, било је предвидљиво да популистичка кампања ублажавања рестрикција неће подстаћи вакцинацију, написао је научник Октавијан Јурма на свом Фејсбуку

Фото: 021.rs

БУКУРЕШТ – Румунија ће поклонити или препродати своје расположиве антиковид вакцине и одустати од планиране куповине више милиона доза, објавило је данас румунско министарство здравља пошто је вакцинација становништва успорила јер људи нису заинтересовани.

„Влада је усвојила хитну уредбу којом јој се омогућава да препрода дозе вакцина некој трећој земљи”, рекла је државна секретарка Моника Алтхамер на конференцији за новинаре, преноси Бета.

Док се то не реализује земља ће послати хуманитарну помоћ од укупно 151.000 доза својим суседима Украјини и Србији као што је већ послала Молдавији.

Румунија, која је до сада добила готово 15 милиона доза, ће обуставити куповину од 4,4 милиона доза предвиђену током јуна у оквиру заједничке европске процедуре, рекао је за Франс прес други званичник министарства Андреј Бациу.

Либерална влада земље од 19 милиона становника дала је себи циљ да вакцинише пет милиона људи пре почетка јуна. Међутим, до сада је само 4,2 милиона Румуна  добило две дозе вакцина, што је мање од четвртине становника.

Власти су покушале на разне начине да мотивишу становништво, организујући између осталог маратоне вакцинисања. Међутим од врхунца који је достигла та операција у мају када се 100.000 људи имунизовало дневно, наступила је апатија и уздржаност.

Данас је дато само 32.000 доза.

„Не треба кривити Румуне због овог неуспеха, било је предвидљиво да популистичка кампања ублажавања рестрикција неће подстаћи вакцинацију”, написао је научник Октавијан Јурма на свом Фејсбуку.

Влада је крајем маја укинула већину антиковид мера укључујући ношење маски на отвореном, и дозволила постепено поновно отварање ресторана и биоскопа.

Румунија је била јако погођена трећим таласом пандемије на почетку пролећа и сада бележи велики пад броја заражених, око сто дневно, као и смањење броја пацијената у интензивној нези којих је данас било мање од 200, у односу на 1.500 када је била најјача здравствена криза.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар