ДФ после смене Лепосавића: Тражимо нови коалициони договор и нову владу

Тражимо да се направи нови договор; тражимо да се бира нова влада и да се о тој влади направи јасан коалициони споразум ако неко жели да буде партнер са Демократским фронтом, рекао Андрија Мандић

Извор: Спутњик

Након што је Скупштина Црне Горе изгласала смену министра правде и људских и мањинских права Владимира Лепосавића, Демократски фронт тражи избор нове владе, ресетовање односа и нови договор са коалиционим партнерима. Посланици овог блока убудуће ће бојкотовати рад парламента, каже један од лидера ДФ Андрија Мандић.

Тешко је могло да се 30. августа и у дану када је постигнут договор о формирању владе претпостави шта ће се догодити 17. јуна, каже Мандић. Тада је постигнут чврст договор да нико од коалиционих партнера неће сарађивати са ДПС-ом.

„Ми смо чврсто рекли да ДПС треба да буде демонтирана, њен председник смењен са места председника Црне Горе, да буде уклоњена дубока држава коју персонификује ДПС и нисмо ни претпостављали да ће премијер Здравко Кривокапић очигледно направити неке тајне дилове са ДПС-ом, а против људи који су персонификовали српску политичку мисао, српску националну идеју и који су својим позицијама гарантовали част и достојанство Српске православне цркве у Црној Гори“, каже Мандић.

На делу је велика издаја, а премијер Кривокапић кренуо је путем без повратка, што се могло закључити и након одустајања потписивања Темељног уговора са СПЦ, додаје Мандић.

„Демократски фронт је одлучио да се ресетују односи у коалицији која је до сада постојала. Тражимо да се направи нови договор; тражимо да се бира нова влада и да се о тој влади направи јасан коалициони споразум ако неко жели да буде партнер са Демократским фронтом. Нови коалициони споразум који би гарантовао да се овакве ствари никада више не могу десити“, децидиран је Мандић.

С обзиром да је Кривокапић, за време које се налази на челу црногорске владе, имао више састанака са Милом Ђукановићем него са лидерима владајуће коалиције, Мандића, како каже, не би зачудило да се формира нова парламентарна већина од ДПС-а и посланика који подржавају Кривокапићеву владу.

Полазне тачке за постизање новог коалиционог договора су да са људима који су пљачкали и уништавали Црну Гору и са онима који су низ година водили антисрпску политику и политику усмерену против СПЦ, нема сарадње. То је био предуслов и за формирање Кривокапићеве владе, подсећа наш саговорник.

Међутим, добијено је све супротно том договору, а Лепосавићеву смену Мандић назива кулминацијом издаје.

Црногорски парламент је, подсећамо, дан након жучне расправе између посланика Демократског фронта и премијера Здравка Кривокапића са 43 гласа „за“, 27 гласова „против“ и 10 „уздржаних“ изгласао смену министра правде Владимира Лепосавића.

Почетак седнице Скупштине на којој је требало да се гласа о Лепосавићевој смени каснио је готово четири сата због састанака скупштинских радних тела. Седницу је обележио и улазак посланика ДПС-а у салу. Ова странка, коју води црногорски председник Мило Ђукановић, бојкотовала је до синоћ рад Скупштине Црне Горе.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар