Хрватски шеф дипломатије позива преосталих пет земаља ЕУ да признају Косово

Хрватска подстиче осталих пет чланица ЕУ да признају Косово, јер би то допринело стабилизацији регије и самог Косова, рекао Гордан Грлић Радман 

Гордан Грлић Радман (Извор: mvep.hr)

ЗАГРЕБ  Шеф хрватске дипломатије Гордан Грлић Радман рекао је данас да Хрватска подстиче пет чланица ЕУ које нису признале Косово да то учине, пренела је Хина.

„Хрватска подстиче осталих пет чланица ЕУ да признају Косово, јер би то допринело стабилизацији регије и самог Косова”, рекао је Грлић Радман новинарима у Братислави где учествује; на међународној конференцији „Globsec” на којој је тема и ситуација на Западном Балкану.

Он је рекао да су за стабилност региона кључне три ствари: поштовање територијалне целовитости држава, уставна једнакоправност Бошњака, Срба и Хрвата у БиХ и успостављање међусобног поверења након ратова 1990-их, преноси Бета.

„Територијалну целовитост држава Балкана треба очувати и поштовати, дакле без прекрајања граница како смо чули последњих месеци колањем неких фамозних нон-пејпера који су били усмерени у том правцу”, рекао је Грлић Радман.

Он сматра да се поверење може постићи искреним разговорима, решавањем судбине несталих, процесуирањем ратних злочина и давањем правде жртвама.

Говорећи о БиХ, рекао је да је та земља заробљена између две политичке тенденције – централизма односно унитаризма и сепаратизма.

„То подрива темеље стабилне БиХ и негативно се одражава на положај хрватског народа у БиХ”, истакао је Грлић Радман.

Поновио је став Загреба да БиХ као мултиетничка држава треба да спроведе реформу изборног закона која иде у смеру елиминације било којег облика дискриминације и кршења једнакоправности.

Грлић Радман је рекао да Хрватска искрено заговара евроатлантски пут БиХ и да на свим међународним форумима држи ту земљу у фокусу, јер јој је у интересу стабилна, функционална и просперитетна суседна држава.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар