Данас: Вучићева тактика више збунила српску него косовску јавност

Председник је виши од министра спољних послова па би неко могао да каже да смо тиме признали Kосово али нисмо, објашњава Вучић

Састанак у Бриселу (Извор. Факти)

Присуство министра спољних послова Србије Николе Селаковића на јучерашњем дијалогу делегација Београда и Приштине у Бриселу збунило је део јавности у Србији, будући да су то неки схватили и као признање независности Косова. Ипак, председник Србије Александар Вучић данас је појаснио да је Селаковићево присуство било његова тактичка одлука.

С друге стране, Вук Јеремић, лидер Народне странке и некадашњи министар спољних послова Србије, не би пуно придавао значају присуство Селаковића, јер како каже од 2012. Србија у дипломатско-протоколарном смислу ни на који начин не доводи у питање равноправност Београда и Приштине

Вучић је јуче на конференцији за новинаре разјашњавајући ову ситуацију навео да је он донео одлуку да Селаковић буде ту и да је то био његов тактички потез.

„Ја сам водио делегацију. То је био разговор на највишем нивоу. Председник је виши од министра спољних послова па би неко могао да каже да смо тиме признали Kосово али нисмо“, рекао је Вучић.

Oн је појаснио да је договор био да у првом сегменту дијалога, где се разговара о европским интеграцијама, буде Селаковић, а у другом, када се пређе на теме, буде Петар Петковић, шеф канцеларије за КиМ. Вучић је навео да је Петковић био у суседној канцеларији и слушао шта одјекује кроз зидове.

„О тој тактици сам одлучивао ја. Пошто сам најискуснији на свету у тим преговорима. Не постоји ниједан човек који је на тим разговорима учествовао колико ја. Био сам на свим тим разговорима од почетка. Стратегију не могу да мењам јер је то дугорочни однос. Али тактику мењам у складу са интересима Србије и нашег народа на КиМ“, објаснио је Вучић.

Јеремић подсећа да је у септембру 2010. одлуком Генералне скупштине УН, инициран технички дијалог Београда и Приштине, чиме су косовски Албанци по први пут од једностраног проглашења независности враћени за преговарачки сто.

„Тај дијалог су водила техничка лица, уз пуно поштовање дипломатских норми и протокола које су обезбеђивали то да албанска страна не буде третирана, директно или индиректно, као независна држава. Иако су европски посредници тада тражили да Београд буде представљен на нивоу министра спољних послова, наша страна је то одбила, јер би то имплицирало прихватање да је за нас Косово спољни субјекат. Нова власт је, међутим, 2012. тај став релативизовала, подижући дијалог на највиши политички ниво – председника, премијера, и првог потпредседника Владе, што је и довело до тога да Дачић и Вучић буду потписници „Бриселског споразума“.

„Када у дипломатском контексту једном направите протоколарни уступак, створили сте преседан, и ствари не могу бити враћене у претходно стање без сагласности свих укључених страна“, истиче Јеремић.

Према његовим речима, од 2012. Србија у дипломатско-протоколарном смислу ни на који начин не доводи у питање равноправност Београда и Приштине, тако да он не би придавао превелики значај Селаковићевом присуству на поменутом састанку.

„Актуелна власт је у претходних девет година Приштини предала све атрибуте суверенитета и државности – осим столице у УН, за коју је, захваљујући саветодавном мишљењу Међународног суда правде из 2010.  неопходна експлицитна одлука Савета безбедности, у којима Русија и Кина имају право вета“, закључио је Јеремић.

Л. Валтнер

Опрема: Стање ствари

(Данас, 16. 6. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар