Црна Гора: Албанци би у владу, али без Демократског фронта

Представник коалиције „Једногласно” Фатмир Ђека поручује да могу да разговарају о уласку у власт, али под њиховим условима

Челници опозиционог Демократског фронта (Извор: Политика)

ПОДГОРИЦА – Партије на власти све чешће поручују да је реконструкција кабинета премијера Здравка Кривокапића једино решење за превазилажење неспоразума унутар владајућег блока.

Најупорнији је најјачи опозициони савез, Демократски фронт (ДФ), који захтева да Кривокапић потпише Темељни уговор са Српском православном црквом и започне договор о реконструкцији владе, у којој би ушли њихови представници, али и кадрови из мањинских партија, најпре албанских странака и Бошњачке странке. Али, према првим реаговањима, Бошњаци се том предлогу, бар јавно, не противе, док би неке албанске странке ушле у владу, али под условом да оне одаберу ко ће у њој „столовати”.

Представник албанске коалиције „Једногласно” и челник Демократске партије Фатмир Ђека поручио је да Албанци могу разговарати о уласку у власт, али под условима које они „издиктирају премијеру”.

Ђека је најпре у изјави за „Дан” оценио да у коалицији коју представља никад није доведен у питање евроатлантски пут Црне Горе, а потом прецизира:

„Наш став је да не бисмо били у влади у којој је ДФ суштински остао исти. ДФ је и у претходном периоду потврдио да не баштини европске вредности, односно да су им ближе проруске интеграције. То је легитимно, али се коси с нашим програмским опредељењима, као и прокламованим ставовима ове владе.”

Додао је да би, уколико ДФ не би био у влади, све опције биле отворене.

„Ми верујемо да остали конституенти власти јасно препознају, виде и схватају да се светска, европска, па и регионална ситуација мења и да на то посебно Црна Гора, као мала држава и чланица НАТО-а, мора бити спремна.”

Да ли ће заиста у владу сести неко из мањинских партија за сада је незахвално прогнозирати, али ако премијер одржи реч, члановима партија је одзвонило. Кривокапић је управо саопштио да у влади у којој је он премијер „неће бити нико осим експерата”, истичући да се „то односи и на мањине”.

Председник владе је навео да о реконструкцији његовог тима „парламентарна већина може да се одлучи и за другачији модел формирања владе и да би то било легитимно”.

Недуго након ове изјаве стигао је „глас” из чланице ДФ-а, Демократске народне партије (ДНП) Милана Кнежевића одакле су казали да ће му „понудити реконструкцију владе, у коју би ушли политичари из странака које подржавају актуелну, а на чијем челу би остао актуелни премијер”.

ДНП је упозорила да, уколико би Кривокапић одбио такав модалитет, ова партија би иницирала избор нове владе, састављене од актуелне парламентарне већине и странака мањинских народа, на чијем челу не би био Кривокапић.

„Верујући да овако предложени модалитет у потпуности штити интересе грађана који су Коалицији ’За будућност Црне Горе’ дали подршку, Главни одбор је задужио председника партије и посланике ДНП-а да и по цену нових избора, које би припремила прелазна влада, истрају у овим настојањима”, став је ДНП-а.

За потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића реконструкција владе је „политичко питање”.

„Немам ништа против реконструкције и унапређења рада владе, али сам против тога да било који политички субјект наметне само оно што само њему одговара. Нисам против да се унапреди, мислим да има много простора да би и влада многе ствари могла да ради на бољи начин. За мој укус није довољно динамичан реформски пут”, рекао је недавно он.

Поновио је да није за реконструкцију по „систему шведског стола”.

„Да било који политички субјект наметне само оно што само њему одговора. Против сам тога. Јесам за дијалог и проналажење бољих решења за побољшање опште ефикасности, немам ништа против и волео бих да се ситуација размрси.”

Коалиција „За будућност Црне Горе” – коју у скупштини представља 26 посланика Демократског фронта који чине Нова српска демократија, Демократска народна партија, Социјалистичка народна партија, Покрет за промене, Радничка партија, Уједињена Црна Гора, Партија удружених пензионера и инвалида Црне Горе, Југословенска комунистичка партија Црне Горе, Српска радикална странка и Странка пензионера, инвалида и социјалне правде Црне Горе – позвала је два коалициона партнера у парламентарној већини, Демократску Црну Гору и Грађански покрет УРА, да потпишу „прецизан и јасан коалициони споразум свих странака који је чине, а који ће обавезати не само све потписнике, него и њихове представнике у извршној власти”.

Новица Ђурић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , , ,

1 reply

  1. 31850 будућих држављана који су Срби мијења све, мијења и политичку и демографску слику! 31850 обесправљених, већ 30 година, становника ЦГ ће добити држављанство. Лепосавић је способан да то спроведе, зато је и напад на њега суштина свега.
    Лепосавић је следећи председник ЦГ! (побеђује Мила Ђ. у другом кругу избора)

Оставите коментар