Танјуг: Патријарх Порфирије није добио писмо од Здравка Кривокапића

Кривокапић је десетак дана прије доласка у Патријаршију СПЦ саопштио владики Јоаникију да није тренутак за потписивање уговора

Патријаршија (Фото: Д. Јевремовић)

Премијер Здравко Кривокапић је патријарху српском Порфирију упутио само једно писмо, 21. маја, у којем нема ни ријечи о спорним члановима Темељног уговора између државе Црне Горе и Српске православне Цркве, објавила је агенција Танјуг позивајући се на изворе блиске Српској православној цркви.

У том писму, каже извор агенције, само се најављује потписивање Темељног уговора, без прецизираног датума.

Према истом извору, Кривокапић је десетак дана прије доласка у Патријаршију СПЦ саопштио тадашњем владики, сада митрополиту Јоаникију да „није тренутак“ за потписивање Темељног уговора.

У синоћњем интервјуу у емисији Начисто, Кривокапић је рекао да је упутио српском патријарху Порфирију писмо у којем је изнио став „да постоје најмање два члана која су спорна и један дио преамбуле“.

Према сазнањима Танјуга, Патријарх није добио то друго писмо.

Кривокапић је, наиме, још 25. априла изричито рекао да ће потписати Темељни уговор са СПЦ, а седам дана прије тога је први пут рекао говорио о два спорна члана, која, како је тада рекао, нису у сагласју са Уставом и законима Црне Горе.

Он је синоћ рекао и да су са Темељним уговором били упознати председник Скупштине Алекса Бечић и потпредседник владе Дритан Абазовић.

 

За Абазовића је рекао да му је пред одлазак у Београдску патријаршију, 27. прошлог мјесеца, сугерисао да не потписује Уговор, док је Бечић данас демантовао премијера, рекавши да никада није видио Темељни уговор и да је то једина истина.

Опрема: Стање ствари

(Искра, 11. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Нажалост изгледа да неће се распасти влада на чијем је челу Kривокапић, већ ће он наставити, све са благосовом митрополита Јоаникија, потпомогнут снахама, и сестрићима других владика, као министрима, да дају ” допринос остваривању заједничких циљева Алијансе ” који се у непосредном окружењу Црне Горе огледају у заштити простора који је одлуком и вољом Алијансе проглашен самосталном државом и од стране државе ЦГ призната као таква, а на уштрб интереса и државности Србије.

  Притом ће тај митрополит и те владике, пребацивати кривицу на политички Београд, да се они спремају да признају државност том простору, дијелиће лекције из правовјерја, чојства, српства, притом градећи своју посебност на миту како су они једини достојни чувари чојства али и Пећког трона, да би прикрили своју срамоту и бруку, да како су подржавали дојучерашњу владу, која је постала пуноправан члан NATO Алијансе, тако подржавају и ову садашњу, која наставља путем давања доприноса у остваривању циљева NATO Алијансе.
  Како црногорска удба и сви остали црногорствујући испоручују своје жваке за лудаке: „NATO шаље свом пулену и свом главном шпијуну у Србији Вучићу, преко свог главног NATO оперативца у Москви Путина, Миг-ове, тенкове и Панцире да му се нађе, злу не требало, како би тај Вучић као повјерљив човјек НАТО-а сачувао ЦГ од малигног утицаја Брисела, да не би ове наше лијепе плаже и плантаже путем мини шенгена постале србијански срезови“
  🙂Благо њима са таквом памети🙂 Одушеве увек овом конструкцијом. То нико не умије… 😀
  Здравко К. је одиграо за Мила Ђ.одбијајући да среди бирачки списак.
  Неће да очисти бирачки списак, не да држављанства онима који су их давно заслужили, шурује са Милом.
  Kривикапић је човјек Митрополије, да се не лажемо више. И њен проблем је што њихов човјек неће да потпише Темељни Уговор. Мислим условно проблем, ако је митрополиту и Митрополији то уопште проблем?
  Судећи по понашању митрополита Јоаникија, напрасним исповедима и опростима гријехова вјерницима по паркинзима, упадљивом одсуству било какаве реакције и јасно изнесеног става о томе, по повратку из Београда у ЦГ, логички је претпоставити да им то непотписивање не представља уопште проблем, већ да се ради о добро координисаној политици њих довојице, што ме уопште не изненађује.

  Мислим да се Mиодраг Лекић, прије неки дан напрасно излануо, шта је крајњи циљ и намјера ментора у чијим је Kривокапић рукама али и дијелови Митрополије црногорско приморске. Није џаба сестрић владике Методија, будући зет Kривокапића, путовао у посјете разним Патријарсима…но то је проблем Синода и Патријаршије, као и самог Патријарха Порфирија, не бих о томе.

  Све у свему, док се унутар Митрополије не ријеши проблем Kривокапића, неће ни у влади, ни у Скупштини. Kоја ће струја побједити,која ће превагнути, ова на којој су Милоњић и Лепосавић или ова на којој је Kривокапић, уопште не треба имати сумње.

Оставите коментар