Слободан Јанковић: На Спасовдан

Спасовданска литија – величанствен догађај и одазив, првенствено Господу и Светоме Сави, а онда и одговор ономе који би другачији народ да прави

Спасовданска литија у Београду (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

На Спасовдан Србија, тиха, готово неприметна, са иконама, црквеним заставама, песмом Христу, Дјеви, Господару над господарима који Један твори чудеса велика, поручила је да је светосавска. Да се сећа себе, Сабора у Жичи, да зна, како рече патријарх, одакле смо, ко смо и куда идемо. Србија, тај народ који је представио још много више оних који нису у престоници, уз свештенство и монаштво, у радосном миру, поручила је шта мисли о бесмислу закона које усвајају пиони врховног свезнајућег кловна и његових клонова Брнабићке, Палме, Вулина, Весића и Михајловићке.

Шта представљају ова литија и молебан? То су кратке, али важне поруке. То је порука и несрећној министарки која чека важан корак ка Унији недођији крајем јуна (овде). Молитва је то упућена Вишњем да нас спасе растућег задаха смрти, егоизма, коцке, криминала и наркоманије, бљештаво рекламиране силикоидне проституције и немилосрдних извршења.

Патријарх Порфирије благосиља учеснике литије (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

Случајности не постоје и зато је камера показала управо на онога кога разредна у Краљеву није подносила, човека који управља градом. Показала га је баш када је патријарх рекао да ми, као хришћани, не прихватамо став да циљ оправдава средства. Он је подсетио на мото особе која је недавно добила признање Цркве јер се руководи ставом да је човек човеку лек!

Слегао се народ до светосавског платоа и већма остао пред Храмом, јер већина није могла стати унутра. Али прелепа унутрашњост те наше Свете Софије, одсијавала је са два велика екрана. Руски поклон Србији, мозаици у Храму Светог Саве, како рече мој саговорник Мирослав, сијају снажније од америчког Бондстила.

Молебан у Храму Светог Саве (Фото: Спутњик/Лола Ђорђевић)

Неко би рекао невероватно, али на око огромно, никад веће Сунце, чудесно велико, поздравило је десетине хиљада на молебану. Величанствен је то догађај и одазив, првенствено Господу и Светоме Сави, а онда и одговор ономе који би другачији народ да прави.Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , ,

14 replies

 1. Ali nemamo vojsku…

  14
  2
 2. Од када се одржава литија за Спасовдан, никада није била у вечерњим
  сатима, већ, обавезно, у продужетку Свете Литургије, у складу са
  Богослужбеним поретком!
  Зашто се одступило од Богослужбеног поретка и традиције, то само Бог зна.
  Ово и није више Спасовданска литија, у црквеном смислу, будући да после
  17. часова, по црквеном поретку, наступа нови Богослужбени/Црквени дан,
  тј. 11. јуни 2021. године.
  Ако се желело да се на посебан начин обележи ова литија, онда је било
  нормално да Скупштина Београда 10. јуни 2021. као нерадан
  дан, будући да је то било укинуто за време комуниста, а сада је била прилика
  да се вратимо на старо, у духу традиције наших предака.
  Закон о верским слободама даје могућност да је свако који слави славу на дан
  славе има слобдан/нрерадан дан, па је несхватљиво зашто 10. јун 2021. год.
  није био нерадн дан у Граду Београду!?
  Зашто Патријарх није то предложио, остаје непознаница!?

  38
  6
 3. @ Драган Славнић

  Па Ви онда на дан Ваше славе немојте да зовете госте да Вам дођу увече, већ искључиво у преподневним часовима по завршетку литургије.
  Била сам на литији. Београд ништа величанственије и достојанственије у скорије време није видео. Могу само да кажем: Слава Господу!

  21
  19
 4. @ Драган Славнић
  Сасвим сте у праву, мислим да је ово први пут у историји СПЦ да се Спасовданска литија одржава у петак уместо четвртак ( наравно пишем о Црквеном дану јер је у питању Црква а не држава ). Мене то уопште не чуди од госп. Перића , јер се његова дела већ одавно познају, наравно ко хоће да види . Мислим да је ово припрема за следећу годину када је , сигуран сам , предвиђен велики рок концерт, после литије испред храма Светог Саве , уз наравно учешће госп. Јована Ћулибрка , а у публици седи огроман број Владика који су и јуче остали немушти у вези овог јучерашњег СКАНДАЛА. Бог види све.

  25
  9
 5. @Ивана
  “Мешате бабе и жабе!“
  Позив гостима да дођу на славу није исто што и Спасовданска литија, требало
  би да Вам је то јасно.
  Литија је део Богослужбеног/Црквеног поретка, а позивање гостију на славу је
  традиција и препуштено је слободној вољи домаћина, зар не?
  Могу се гости позвати и на славски ручак, а не само на славску вечеру, зар не?
  Такође, гости се позивају и другог дана по слави, на патарице, али то је, опет
  Вам кажем, ствар традиције, а не Богослужбеног/Црквеног поретка.
  Да је у реду организовати Спасовданску литију после 17 часова, зар мислите
  да то не би урадили наши ранији Патријарски – Димитрије, Варнава, Гаврило,
  Викентије, Герман, Павле и Иринеј?
  Ово јесте била Литија, али не Спасовданска!
  Величанственост и достојанство ове литије умањила је слика војника/официра
  са маскама на лицу који су носили икону Мајке Божије Тројеручице, као и икону
  Вазнесења Господњег.
  Једино су они носили маске, за разлику од свештенства, па и самог Патријарха,
  тако да је то одвало један јадан и тужан утисак.
  Испало је да су тим маскама покушали да “заштите“ и себе и иконе од могућег
  “заражавања“?!
  Ако већ због наредбе обавезног ношења маски, нису могли без маски, онда их
  није требало ангажовати да они носе иконе, могли су то да буду омладинци
  средњошколци, студенти, радници, сељаци…
  Баш јадно, тужно, жалосно и непримерено.

  32
  4
 6. Ко хоће да придикује и нађе неки разлог за примедбу приметиће да је померено време литије. Неће се сетити да пости до поноћи и да од седам увече више људи има прилику да учествује у прослави и молебану. Није литургија него литија и молебан. Други ће славити Господа, слава Богу!

  11
  10
 7. Неко ће да слави, а неко да придикује.

  11
  9
 8. Љубав и вјера нек ходе

  Љубав и вјера нек ходе
  С нама Оче наш Господе
  Здравља среће и слободе
  Дај нам Оче наш Господе

  Поглед нам у небо боде
  Све стазе ка Теби воде
  Жедни смо правде ко воде
  Оче наш драги Господе

  Корак по корак мој роде
  Правом кичмом до слободе
  Жедни смо Тебе ко воде
  Оче наш драги Господе

  Момчило

  19
  3
 9. Неко ће да стане уз Порфирија, а неко неће да стане уз Порфирија, све остало је рационализација. О томе колико су верници генерално расположени да стану уз њега, говори и податак да је тајминг померан за доба дана након радног времена.

  11
  4
 10. Господине Јанковићу, хвала што сте нас образовали. Ја до сада био убеђен да се пости до тренутка причешћа. Можда стварно госп. Перић уведе да се после поноћи не мора постити. Стварно да би се причестио већи број људи, могло би да се ручка после поноћи до Литургије. Онда би могли да се причесте сви јер би колона била и, ван Цркве , бар као на литији пре неки дан ( драго ми је да је и Ивана , срећом стигла на литије јер су биле у 19 часова) . Ионако се све ради због тога да се види на малим екранима. Мој предлог је и да камере дрона сниме сваког понаособ па да се види ко „придикује” ( указује на новотарце и јеретике који мењају двехиљадегодишњи поредак ) а ко слави Бога. Иако мислите да онај ко „ придикује” не може да слави Господа, ја кажем : Слава Богу за све и молите се чак и за оне који „ придикују”. Свако Вам добро од Господа.

  24
  2
 11. Нажалост, много волимо да мудрујемо и да се занесемо. Пости ли се средом и петком изван великих постова? Да. Немојте, стварно није достојанствено да се тако расправља. Можда и нисте православни. Ваша ствар. На ког господина Перића мислите, можда на Патријарха српског?

  3
  7
 12. Gospodine Jankovic, be zivim u Beogradu I litije gledamo na TV. Svakako da treba da postoje redari , mada ove spodobe, obucene u crne majice,zlih pogledaj, drskog ponasanja vise me podsecaju na tipove zaposlene kid Vellje Nevolje.

  9
  1
 13. Поштовани господине Јанковићу, да не би испало да „много волимо да мудрујемо“ , срж свега, а о томе најбитнијем нисте писали ( колоне људи, прелеп Храм, дивна атмосфера, птичице цвркућу, тра ла ла ) је питање зашто се Божја реч прилагођава ововременском човеку ? Две хиљаде година, додуше са неким повременим испадима, људи су разумели и поштовали Божји закон онако како нам је заповедио да чинимо и творимо вољу Његову У СВА ВРЕМЕНА . Зашто сада извесне личности уносе промене у Свету Литургију , време одржавања литије пребацују у други црквени дан… Ако је зато што кажу да је битно омасовљење могли су једноставно свакоме ко долази дати по 200 гр. кафе и пола Београда би дошло ( како се само Свјатејши Патријарх Павле тога није сетио? ). Немам намеру на се „ надгорњавам“ , али Госп. Перић је онај који љуби руку папи, води љубав са Загребом , а не зна православну верницу која је можда нешто згрешила да научи и благом речи каже : чедо моје, ниси у праву… него се дере простачки : ти тамо да ћутиш. Е таквог да назовем Патријархом нећу , ако ни због чега другог оно због поштовања према Патријарху Павлу . Што се тиче питања да ли сам Православац, јесам по крштењу и по срцу, али признајем да нисам ревностан колико бих волео и стално молим Господа да ми помогне и да снаге и мудрости да будем много бољи и испуњавам вољу Његову јер ми је то искрена жеља због свог спасења. Пошто не волим да „ моја буде последња“ молим Вас за одговор на врло јасно и кратко питање које сам поставио. Праштајте на опширности.

  12
  1
 14. Поштовани Зоране,
  Пренео сам своје утиске и доживљај литије. У мојој парохијској цркви нема никаквих промена литургије. То свакако није била тема. О томе има доста других текстова. Да ли је ово било прилагођавање човеку? Нисам сигуран. Понављам, пренео сам мој утисак. Жао ми је само што није било више људи да осети ту благодат.
  Уједно бих одговорио господину који се потписује као Шафран. Пар момака у црном (скроман број заиста) нису били ,нимало нељубазни нити су икако личили на криминалце Веље невоље, већ на пристојне, а опет озбиљне момке. Такви и треба да обезбеђују. Срдачан поздрав и свако добро.

  2
  3

Оставите коментар