Министарка Олта Џачка: Ако Албанија уђе у Савет безбедности, биће то прилика за Косово

Сигурно ћемо имати врло добру прилику да кроз чланство у СБ УН Косово вратимо пажњи међународне заједнице, рекла министарка за Европу и спољне послове Албаније

Олта Џачка (Фото: Курир.мк)

Уколико Генерална скупштина УН 11. јуна буде изабрала Албанију за несталну чланицу Савета безбедности УН, биће то добра прилика да се Косово врати у интересовање међународне заједнице, оценила је данас министарка за Европу и спољне послове Албаније, Олта Џачка.

Портал Коха.нет је пренео да је она на састанку с генералним секретаром УН, Антониом Гутерешом, представила приоритете своје земље која очекује да од јануара 2022. године буде нестална чланица Савета безбедности у наредне две године.

„Косово је дефинитивно питање од нашег националног интереса и сигурно ћемо имати врло добру прилику да кроз чланство у Савету безбедности Косово вратимо пажњи међународне заједнице“, рекла је Џачка.

„Свесни смо ограничења која имамо као мала држава за овим великим столом, али то нас не спречава да учинимо све да напредујемо у питањима која су од националног интереса, и регионална и дефинитивно су мир и сигурност чак и изван нашег региона приоритет који смо себи поставили“, рекла је она.

Џачка је рекла да ће приоритети Албаније бити и поштовање права жена, допринос трајном миру и сигурности, са посебним нагласком на сузбијање сексуалног насиља као средства и тактике рата, поштовање људских права и међународног права, борбу против насилног екстремизма и њихове везе са глобалним безбедносним ризицима.

Албанија је чланица УН од 1955. године.

Савет безбедности УН има 15 чланица, од којих пет сталних (Француска, Велика Британија, Сједињене Државе, Кина и Русија), док се 10 других бира на двогодишњи мандат (по пет сваке године).

Генерална скупштина УН 11. јуна гласа о пет нових несталних чланица: Албанији, Габону, Гани, Бразилу и Уједињеним Арапским Емиратима. Албанија је договорени кандидат групе источноевропских земаља и до сада је добила подршку 120 држава чланица УН.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 8. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар