Ел Салвадор први на свету прогласио биткоин за званично средство плаћања

Од укупно 84 парламентараца у малој централноамеричкој земљи, 62 их је гласало за закон којим се биткоин проглашава за званично средство плаћања у држави, уз амерички долар

Председник Ел Салвадора Наиб Букеле (Извор: AP)

Ел Салвадор је постао прва држава на свету у којој је биткоин проглашен за званично средство плаћања, пошто је Конгрес подржао предлог председника Наиба Букелеа.

Од укупно 84 парламентараца у малој централноамеричкој земљи, 62 их је гласало за закон којим се биткоин проглашава за званично средство плаћања у држави, уз амерички долар.

Ел Салвадор је тако постао прва држава на свету у којој је нека криптовалута званично средство плаћања.

Цена биткоина порасла је непосредно након гласања за пет одсто – на 34.295 америчких долара.

Млади и веома популарни председник Ел Салвадора Наиб Букеле је пре три дана, на великој онлајн конференцији посвећеној биткоину, обелоданио свој предлог и објаснио да ће криптовалута као званично средство плаћања олакшати људима који су отишли из земље да брже, лакше и без додатних трошкова шаљу новац назад у матицу.

Више од два милиона Салвадорана живи у иностранству, али и даље одржавају блиске везе са својом земљом порекла, враћајући у њу више од четири милијарде долара сваке године.

У Ел Салвадору се за плаћање највише користи готовина, па 70 одсто грађана још увек нема ни банковне рачуне.

„Финансијска инклузија није само морални императив, већ и начин за раст економије земље, пружајући људима приступ кредитима, штедњи, инвестицијама и сигурним трансакцијама“, написао је Букеле на Твитеру.

Председник Букеле је најавио склапање партнерства са компанијом за израду дигиталних новчаника „Strike“, која ће имати задатак да у земљи „изгради“ инфраструктуру за употребу биткоина.

Компанија је у марту своју апликацију за плаћање криптовалутама учинила доступном у Ел Салвадору, а апликација је убрзо дошла на прво место по броју преузимања.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 9. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар