Албанија: Због кршења Устава парламент изгласао неповерење председнику државе Иљиру Мети

За смену Мете гласало 105 посланика, против 7, а 3 су била уздржана

Албански председник Иљир Мета (Фото: AP Photo/Hektor Pustina)

Парламент Албаније је на данашњој ванредној седници изгласао неповерење председнику Мети, јавио је Танјуг. Парламент је одлучивао о опозиву председника Републике пошто је парламентарна истрага утврдила да треба да буде смењен због кршења Устава.

За смену Мете гласало је 105 посланика, против је било седам посланика, док су три била уздржана, преносе албански медији.

У извештају комисије се наводи да је председник Иљир Мета прекршио 16 чланова Устава пре општих избора у Албанији 25. априла.

Мета је осудио истрагу и покушај свог смењивања, тврдећи да су незаконити.

Мета, први смењени албански председник

Албански председник Иљир Мета је први председник од седам изабраних након пада комунистичког режима кога је сменио Парламент те државе.

Мета је уједно и девети председник кога је Албанија икада имала, трећи изабран на предлог Демократске странке, преноси портал Егзит.

Првог председника у историји Албанија је добила 25. јануара 1925. године.

Први избори након пада комунистичког режима одржани су у марту 1991. године, а други годину дана касније и на њима је победио Саљи Бериша.

Мета је на власт дошао 2017. године, а данашње гласање је друго на коме се изгласавало поверење председнику и друго које се односило на Мету.

Након данашњег гласања, остаје да се сачека одлука Уставног суда која ће бити и коначна.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар