Бошко Вукићевић: Од новоформиране власти очекује се да барем не глорификује НАТО

„Запушити нос“ и испуњавати обавезе из коалиционог споразума, без „увлачења“ НАТО-у и западним партнерима. До првих слободних избора

Фото: Борис Пејовић

На годишњицу преварног угуравања Црне Горе у НАТО, ред је да и ја напишем пар ријечи, као неко ко је најбоље године свог живота посветио борби против уласка наше земље у ову војну организацију. Никада се нећу уморити од понављања сљедеће чињенице: дубоко је неморална била одлука претходне, диктаторске власти да противно вољи народа угура Црну Гору у НАТО, али је још неморалнији сами позив од стране НАТО-а нашој земљи да постане дио „клуба“. Како можеш некога коме си убијао дјецу непосредно након таквог злочина позвати да се придружи твојим војним авантурама? То је нечасно.

Након чудесних литија и историјске побједе опозиционих снага на изборима које диктаторски режим намјешта и поткрада, у оквиру побједничких коалиција морао је бити направљен компромис. Такав компромис је био неопходан, али болан за претежан дио гласачког тијела које је срушило диктатора. Између осталих ствари, упркос чињеници да је огромна већина гласача која је оборила Ђукановића противна чланству Црне Горе у НАТО (што је неспоран и лако доказив податак) одлучено је да спољнополитички курс државе који је установио претходни режим остане непромијењен током функционисања нове власти. Таква мјера компромиса је установљена из једноставног разлога: без потврде чланства у НАТО-у најмања чланица побједничких коалиција не би прихватила споразум и формирање нове власти не би било могуће.

Имајући у виду такво стање ствари, тј. прихватање од стране већине народа таквог болног компромиса, шта тај исти народ, великим дијелом учесник литијског покрета, очекује од представника новоформиране власти? Очекује да не афирмишу нити глорификују организацију која је убијала нашу дјецу. Ако се већ мора поштовати споразум, нека се поштују права и обавезе према НАТО-у, али без икаквог истицања „значаја и доброчинства“ те организације, јер би такво понашање значило изругивање нашим жртвама и непотребно забадање ножа у леђа оној планинској ријеци народа која је срушила Ђукановића, а која не симпатише НАТО. Дакле, „запушити нос“ и испуњавати обавезе из коалиционог споразума, без „увлачења“ НАТО-у и западним партнерима. До првих слободних избора. То су елементарне ствари и то смо очекивали од човјека којег нам је препоручио блаженопочивши митрополит Амфилохије, за кога знамо какав је став имао о НАТО-у („НАТО је стид и срам Европе и Америке и стид и срам црногорске власти, која је прихватила да те злочинце прими за своје покровитеље“). И да додам: то смо очекивали од човјека којег сам и сам препоручивао, у својству његовог савјетника, док још нијесам знао какав је.

Међутим, шта на данашњи дан поручује премијер Кривокапић? Он глорификује НАТО, а у похвалама прелази и границе укуса. Дрско противурјечећи митрополиту Амфилохију, Кривокапић истиче „вриједности“НАТО-а: демократију, људска права, индивидуалне слободе, владавину права. Аргументује како је пут у НАТО и ЕУ „један исти пут“, лукаво прећуткујући чињеницу о чланицама Уније које нијесу у НАТО-у. Кривокапић хвали и улогу НАТО-а током епидемиолошке кризе.

Мислим да овакав однос, такав ничим изазван „вишак ријечи“ и забадање ножа у леђа није заслужио онај огроман дио слободних људи који су срушили диктатора, а који су противни чланству у НАТО-у. То није заслужио ни митрополит Амфилохије. А понајмање су заслужила дјечица у Мурину. Нека Кривокапић и остали говернанти поштују одредбе споразума, али нека не прелазе границе (и укуса) у глорификовању организације која је бомбардовала нашу земљу. Нека се потруде за стварање услова за одржавање првих слободних избора. То се очекује од њих, а не хвалоспјеви о НАТО-у.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Бошка Вукићевића)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ако ико мисли, толико је наиван, да мисли да не постоји веза, да је случајност именовање кадрова који су управљали Србијом док су је по налогу НATO урушавали, њихова именовања у владу Kривокапића, било као државне секретаре (потекле из Народне Kанцеларије Тадића ) или као савјетнике Kривокапића за важна питања у лику Јована Ратковића и Горана Свилановића, боље да ништа не мисли. Иста је то памет и иста рука вуче потезе… ЦГ база за дестабилазацију Србије.

    Индикативна ми је још једна “ситница”…на цијелом нету у ЦГ, нема ниђе више једног ДПС бота, нетрагом нестали 🙂 Преплавили нас Здравкови ботови 🙂 односно НАТО ботови.

Оставите коментар