Патријарх Порфирије: На Косову реч о незаконитој сецесији дела територије

За нас су Kосово и Метохија, Република Српска и Црна Гора од животне важности, поручио патријарх у разговору са Мирославом Лајчаком и Метјуом Палмером

Патријарх Порфирије (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Патријарх српски Порфирије и владике СПЦ истакли су данас у разговору са специјалним представником ЕУ за дијалог између Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком и изаслаником САД за Западни Балкан Метјуом Палмером да подржавају дијалог, али под условом да на било који начин не угрожава или доводи у питање интересе цркве, верног народа и Србије.

Kако се наводи у саопштењу СПЦ, у дугом и отвореном разговору представници ЕУ и САД упознали су патријарха и архијереје са активностима које предузимају ради наставка дијалога између представника Београда и Приштине.

Нагласили да они не носе никаква готова и унапред припремљена решења или притиске, него да разговори које воде са патријархом и архијерејима сведоче да желе поштено и праведно решење, преноси се у саопштењу.

Метју Палмер и Мирослав Лајчак (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Kако се наводи, Лајчак и Палмер су истакли да се ангажују на решавању проблема и на нижем, општинском нивоу, као што је питање везано за статус и имовину манастира Високи Дечани, за захтев Приштине да се са листе угрожених споменика културе под заштитом Унеска уклоне манастири Пећка Патријаршија, Високи Дечани и Грачаница, као и црква Богородице Љевишке у Призрену, за право слободе кретања, као и друга питања од највећег значаја за свакодневни живот СПЦ и верног народа на Kосову и Метохији.

Посебно су истакли да су древни манастири, као што су Високи Дечани, Грачаница и други, за њих живи организми, а не само споменици културе и да тако треба и да остане, наводи СПЦ на свом сајту.

Патријарх и владике пренели су да је став СПЦ познат и да се на Kосову ради о незаконитој сецесији дела територије и да не постоји начин да неко наметне такво решење које ће прихватити незакониту сецесију.

Патријарх Порфирије је у разговору, у коме су учествовали и епископи бањалучки Јефрем, бачки Иринеје и рашко-призренски Теодосије, изнео став да кроз дијалог треба ићи ка европском решењу, које је у духу Европске уније, где границе омекшавају и постају мање важне.

„Kосово и Метохија су за Србе оно што је Јерусалим за Јевреје, а Пећка Патријаршија за Српску Православну Цркву оно што је Ватикан за Kатоличку Цркву“, истакао је патријарх.

Патријарх Порфирије и епископи захвалили су представницима ЕУ и САД на ангажовању, које, како су навели, може битно да олакша тежак живот свештенства, монаштва и српског православног народа на Kосову и Метохији.

„Њихову мисију, с обзиром на то да је заснована на дијалогу, доживљавамо као јеванђелску, јер као хришћани, сваког човека видимо као брата, као ближњег и стога смо увек спремни на дијалог. За нас су Kосово и Метохија, Република Српска и Црна Гора од животне важности“, поручио је патријарх.

Патријарх је истакао да није непознаница да Владу у Приштини дијалог суштински не интересује (Фото: Sputnik/Лола Ђорђевић)

Он је истакао да није непознаница да Владу у Приштини дијалог суштински не интересује, што убедљиво потврђују проблеми манастира Високи Дечани, захтев упућен УНЕСKУ и свакодневне тешкоће наше Цркве и народа широм јужне српске покрајине.

Српски архијереји су нагласили забринутост због односа приштинских власти према СПЦ која доследно поштује тамошње законе:

„Очекујемо да институције поштују Цркву, да не насрћу на наше име, наш идентитет, и порекло наших светиња”, истакао је патријарх Порфирије и нарочито указао да Цркву не чине само парохијски и манастирски храмови, свештенство и монаштво, него верни народ који је прогнан из својих кућа и који не види могућност да оствари своја имовинска права уколико то не може и широм културног света познати манастир Високи Дечани упркос правоснажним пресудама правосудних органа“, наводи се у саопштењу.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 4. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. “Патријарх Порфирије је у разговору, у коме су учествовали и епископи бањалучки Јефрем, бачки Иринеје и рашко-призренски Теодосије, изнео став да кроз дијалог треба ићи ка европском решењу, које је у духу Европске уније, где границе омекшавају и постају мање важне”.
    E, ово играње ватром ће и Србију и СПЦ скупо да кошта. Можда је патријарх наиван па не разуме, али Лајчак и Палмер ово разумеју као: “Нека је Косово албанско, нама није важно где је граница”.

    8
    1

Оставите коментар