Метју Палмер: Апсолутно могућ договор Београда и Приштине ове године

Што се тиче САД, ми видимо међусобно признање као исход који коначно оставља ову тему у прошлости, каже специјални амерички изасланик за Западни Балкан

Метју Палмер (Фото: А. Васиљевић)

Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер сматра да је апсолутно могуће да председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ове године ставе потпис на договор између Београда и Приштине.

„Али то је стварно на њима, а оно што бисмо ми волели је да их охрабримо да се укључе. И председник Вучић и премијер Курти имају јаку политичку подршку, у позицији су да се озбиљно ангажују у цео процес, идентификују делове где може доћи до договора и помогну да читав процес крене унапред“, рекао је Палмер у интервјуу за Блиц.

Он сматра да Приштина није спремна да преговара око граница и територија, истичући да верује да постоје много продуктивније области за разговор у овом моменту.

„То су, на пример, нестале особе, област око које обе стране могу да дођу до договора“, казао је Палмер, који данас завршава посету Београду.

Циљ дијалога је потпуна нормализација односа, рекао је Палмер, додајући да је то неопходно да би се поново успоставила европска перспектива којој и Србија и Косово теже.

„Што се тиче САД, ми видимо међусобно признање као исход који коначно оставља ову тему у прошлости и ставља Србију и Косово у позицију да крену напред. Али, требаће времена за то и биће потребно да се на томе напорно ради“, казао је Палмер.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 4. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар