Митрополит Јоаникије позвао народ у Црној Гори на стрпљење и јединство

Митрополит црногорско-приморски у беседи поручио да су архијереји СПЦ на последњем заседању утврдили и пројавили јединство СПЦ

Изабрани митрополит Јоаникије у Ђурђевим Ступовима Беранским, 1. 6. 2021. (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Изабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије поручио је, након молебана у манастиру Ђурђеви Ступови, да је Свети архијерејски Сабор СПЦ на последњем заседању распршио многе гласине оних који су очекивали, а неки злонамерно и прижељкивали и потврдио да није било никаквог разједињавања, већ напротив.

Митрополит је у беседи поручио да су архијереји СПЦ на последњем заседању утврдили и пројавили јединство Српске православне Цркве, а тиме и допринели општем јединству Цркве Божје, једне Свете Саборне, јер, како је навео, увек, осећамо да припадамо њој, васељенској Цркви.

„Када чувамо јединство наше помесне Цркве, ми чувамо јединство, доприносимо јединству целог православља. Видимо да су непријатељи Цркве на појединим местима већ направили неке раздоре, увек је тога у историји било. Нас је Бог од тога сачувао“, навео је митрополит црногорско-приморски.

Дочек митрополита Јоаникија у Беранама (Фото: Митрополија црногорско-приморска)

Поручио је да је велика радост, која се пројавила преко личности новоизабраног патријарха Порфирија, да се, не само склонила, како је навео, свака магла и свака сумња, него што осећамо да се утврдило и ојачало јединство Цркве и то нам треба.

„То треба целом нашем народу, те способности да превазиђемо своје разне, појединачне ставове да бисмо дошли до најбољег решења и даће Бог“, истакао је.

Рекао је да је тешко бити наследник митрополита Амфилохија.

Али, додао је, Свети архијерејски Сабор је у томе био потпуно једнодушан и он се, каже, ослањајући на ту вољу и благослов патријарха и примио те узвишене, али надасве одговорне и тешке дужности.

Оценио је и да је у моменту, када није баш ни било лако решавати избор митрополита црногорско-приморског, изабран и епископ будимљанско-никшићки, да не би ниједног момента, било која катедра од Светосавских епископија у Црној Гори била без свог архијереја.

„Драго ми је што је наш народ, кроз све тешкоће и кризе, доживео и осетио да је Црква темељ, ослонац и мајка свом народу“, рекао је митрополит, уз захвалност свима на оданости Цркви, која је, како је рекао, показана у свим тешкоћа које смо проживљавали заједно, посебно, бранећи светиње, а тиме бранећи част, образ, историју, памћење и заједништво. „Треба нам још мало стрпљења, даће Бог, да се и неке ствари, које су на реду, реше, да се помолимо Богу, да негујемо слогу, јединство, љубав“, казао је изабрани митрополит Јоаникије у првој беседи са позиције митрополита, објављеној на епархијском порталу.

Фото: Митрополија црногорско-приморска

Најављено је да ће Јоаникије вечерас служити у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици, где ће му такође бити приређен свечани дочек.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 2. 6. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. ДОСТОЈАН! На многаја и благаја љета, честити Владико!
    Као хљеб и сунце, потребно нам је стрпљење и јединство!

Оставите коментар