Представник енглеског МИ6 састао се са шефом терориста у Сирији

Састанак Џонатана Пауела са шефом терористичке групе Нусра био фокусиран на могућност скидања међународне терористичке групе Хајат Тахрир ел Шам са листе терористичких организација

Фото: Sputnik/Михаил Воскресенский

Представник британске обавештајне агенције МИ6 Џонатан Пауел, који је некада био специјални изасланик Велике Британије за Либију, састао се у Сирији са шефом терористичке групе Нусра фронт Абу Мухамедом ел Џуланијем, тврди дипломатски извор из Москве.

„Постоје извештаји који говоре да западне обавештајне агенције теже успостављању контакта са међународним терористичким групама активним у Сирији, не само индиректно, већ и директно”, рекао је извор.

Према тим извештајима, Ел Џулани и Пауел су се пре неког времена састали у зони деескалације у Идлибу, у близини граничног прелаза Баб ел Хава на сиријско-турској граници.

Према извору, састанак је био фокусиран на могућност скидања међународне терористичке групе Хајат Тахрир ел Шам (један од назива Нусра фронта) са листе терористичких организација.

Извор је додао да се очекује да ће се у процес ребрендирања чланова Нусре укључити низ британских савезника, пре свега Сједињене Америчке Државе. Такође је приметио да је постигнут споразум о одржавању трајног канала везе са међународним терористима које је као такве признао Савет безбедности УН.

„Хтели бисмо да подсетимо оне који брзо заборављају сопствено горко искуство: не постоје ‘добри’ терористи. Сви покушаји припитомљавања и храњења из руке по правилу се завршавају великом крвљу невиних жртава“, закључио је дипломатски извор.

Опрема: Стање ствари

путњик, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар