Александар Раковић: Епископски савети укинути, неформално име „Православна црква у ЦГ“ ван употребе

Одлука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве је изричита и недвосмислена, рекао историчар Раковић

Александар Раковић (Извор: ИН4С)

Др Александар Раковић је јутрос на ТВ Хепи казао да укидање епископских савета значи искључиво и само да они више не постоје. Нема и не може бити никаквих других правних тумачења. Дакле, одлука Светог архијерејског сабора Српске православне цркве је изричита и недвосмислена.

Када је реч о тзв. Православној цркви у Црној Гори, то неформално име је искључено из употребе 25. марта 2021. јер су га Мило Ђукановић и мањи део свештенства Митрополије црногорско-приморске употребљавали тако да неистинито сугерише да је реч о самосталној цркви или цркви која је на путу да то постане.

Раковић је још једном подвукао да је владика Јоаникије изабран за митрополита црногорско-приморског, према Уставу Српске православне цркве. Почасне титуле се могу додељивати само након устоличења, посебним одлукама.

На крају, Раковић је закључио да ће митрополит Јоаникије чврсто држати Митрополију црногорско-приморску у оквиру јединствене и недељиве Српске православне цркве.

Нагласио је да због тога треба да будемо радосни и коначно опуштенији.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 31. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Христос васкрсе!
  У расејању постоје тзв. Епископске конференције којима УВЕК председава митрополит Цариградске патријаршије. Шта ћемо са тим!?!
  Стиче се утисак да је српски народ од сопствене Цркве пуштен низ воду а право у руке Цариградској патријаршији. Установљена је тзв. Епископска конференција по угледу на „римокатоличке“ бискупске конференције ради, како се наводи, унапређења Православља у расејању. Заиста бисмо се радовали ако би било тако али нажалост наш је утисак потпуно другачији. Председавајући Епископске конференције у Аустрији је Митрополит Арсеније клирик Цариградске патријаршије. Јесмо ли ми још увек чланови СПЦ – е? Ако јесмо, да ли би нам се могло објаснили зашто на заједничкој интернет страници Православне Цркве у Аустрији стоји следећи текст: „Der Ökumenische Patriarch (derzeit Bartholomaios I.) ist das Oberhaupt der Orthodoxen Kirche. Der jeweilige griechisch-orthodoxe Metropolit von Austria (derzeit Arsenios) ist daher der oberste Repräsentant der Orthodoxen Kirche in Österreich.“ („Васељенски патријарх (тренутно Вартоломеј) је глава (главни) Православне Цркве. Грчки – православни Митрополит аустријски (тренутно Арсеније) је отуда главни представник Православне Цркве у Аустрији.“)
  Проверите сами овде:
  http://www.orthodoxe-kirche.at/site/orthodoxedioezesen/griechischorthodoxekirche/article/18.html
  Верујте по понашању Митрополита и свештеника Цариградске патријаршије и на делу се види и осећа да су они главни и одговорни за Православне у Аустрији. Поводом предстојећег Велоког Сабора на Криту Митрополит Арсеније је ракао да ако буде усвојен тзв. митрополитански систем у Астрији ће бити један митрополит који ће бити одговоран за све Православне у Аустрији. Тада, по његовин речима, неће се питати нико у Српској, Грчкој Цркви. И како рече митрополит, коме се не буде свидело биће изван Цркве. Навео је речи Светој Јована Златоуста, које још увек покушавамо да пронађемо у делима овог светитеља, по којима (препричано) боље је бити јеретик у Цркви него светитељ ван Цркве!!!
  Да ли бисте се слижили да је, у најмању руку, веома збуњујуће стање у коме се налазимо?!

  12
  1
 2. А. Раковићу је неопходан хитан преглед код љекара специјалисте!

  2
  10

Оставите коментар