Црна Гора: Поново усвојен Закон о државном тужилаштву

За закон је гласао 41 посланик парламентарне већине, док опозиција није присуствовала гласању

Фото: Снимак екрана/Јутјуб

Посланици владајуће већине поново су усвојили данас измјене Закона о државном тужилаштву.

За закон је гласао 41 посланик парламентарне већине, док опозиција није присуствовала гласању.

Посланици су, на молбу посланика Праве Марка Милачића, минутом ћутања одали почаст Душку Јовановићу, који је на данашњи дан прије 17 година убијен испред редакције „Дана“, чији је био власник и главни уредник.

“Молим вас да то урадимо, да покажемо да смо другачији од бивше власти, да на овај начин као цијела парламентарна већина, пошаљемо поруку великог пијетета према човјеку који је био посланик овог високог дома”, казао је Милачић.

Закон је 12. маја усвојила владајућа већина, у одсуству опозиције. Међутим, посланици су се данас о њему поново изјашњавали, јер га је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић вратио парламенту, користећи уставну могућност, на поновно одлучивање.

Ђукановић је, међу разлозима за ту одлуку, указао да је Државно тужилаштво, сходно члану 134 Устава, јединствен и самосталан државни орган који врши послове гоњења учинилаца кривичних дјела и других кажњивих дјела која се гоне по службеној дужности, а да самосталност Државног тужилаштва обезбјеђује Тужилачки савјет, како то налаже члан 136 став 1 Устава Црне Горе.

Измјенама Закона је, између осталог, предложено да члановима садашњег Тужилачког савјета престаје мандат проглашењем новог Тужилачког савјета (ТС).

Нови ТС би одмах одредио и новог вршиоца дужности врховног државног тужиоца (ВДТ).

Мандат члановима ТС из редова угледних правника траје до 22. јануара наредне године. Измјенама је предвиђено да се за вршиоца дужности (в.д.) ВДТ-а могу бирати и искусни правници ван тужилаштва.

Опрема: Стање ствари

(Вијести, 27. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар