Председници Северне Македоније и Бугарске у Ватикану на обележавању Дана Ћирила и Методија

Наравно да ћемо и у Ватикану разговарати о актуелним питањима у оквиру билатералних односа, рекао  северномакедонски председник Стево Пендаровски

Стево Пендаровски и бугарски председник Румен Радев на Међународном аеродрому у Скопљу (Фото: Сајт председника Северне Македоније / pretsedatel.mk)

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски, који је са бугарским колегом Руменом Радевом отпутовао данас у Ватикан, изјавио је данас да они могу само да релаксирају атмосферу за преговоре о актуелним питањима, које оперативно воде владе двеју земаља.

Уочи одласка у Ватикан на обележавање Дана Ћирила и Методија, Пендаровски је рекао да је за сада са Радевом само попио кафу, а да ће у Риму и у повратку имати више времена за разговор.

„Наравно да ћемо и у Ватикану разговарати о актуелним питањима у оквиру билатералних односа Бугарске и Македоније. Ово је био само уводни разговор. Нема исхода, овај разговор био је само пријатељска кафа“, рекао је Пандеровски на скопском аеродрому.

Оперативно, додао је, разговоре између наше две земље воде владе и тако ће бити и убудуће.

„Морамо обновити дијалог јер пријатељи треба да разговарају о најтежим питањима која нас тренутно деле“, рекао је Пандеровски, пренели су скопски медији.

Радев је новинарима уочи пута у Ватикан рекао да две државе треба да обнове дијалог на највишем нивоу.

Сматра да је ово путовање добар повод за обнављање дијалога између две земље на највишем нивоу.

„Желим да изразим нашу вољу да наше односе развијамо у духу сарадње, пријатељства и добросуседства“, рекао је Радев.

Радев је, иначе, јуче у изјави бугарским медијима у Бриселу рекао да се очекује да Македонија започне преговоре са ЕУ у другој половини јуна, преноси Танјуг.

„Очекује се да ће у другој половини јуна бити напретка по питању европског пута и почетка преговора за Републику Северну Македонију. Веома сам јасно изразио бугарски став, Бугарска је најјачи присталица европске перспективе РСМ и Албаније“, рекао је Радев, пренео је скопски портал „Желим да кажем“.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар