Весна Братић: Реваншизма има само према бешчашћу, непотизму, корупцији и нераду

Црногорско образовање се у самртном загрљају пипака политичких елита налазило скоро три деценије, мисија нашег Министарства је да се такво стање промијени, рекла министарка просвете Црне Горе

Министарка просвјете, науке, културе и спорта др Весна Братић (Извор: ИН4С)

Mинистарка просвете, науке, културе и спорта у Влади Црне Горe др Весна Братић каже да ће њено министарство деполитизацију образовања спровести објективним критеријумом при селекцији будућих директора, наглашавајући да нема ни говора о реваншизму.

Братић је у разговору за портал Дан, коментаришући чињеницу да ће, у Скупштини Црне Горе, бити донесене измјене Општег закона о образовању, истакла да је задатак њеног министарства да истргне образовање из „самртног загрљаја политике“.

Одговарајући на питање када ће бити расписани конкурси за директоре школа, а када за њихове помоћнике др Весна Братић каже да ће Министарство просвјете, науке, културе и спорта јавност детаљније упознати са динамиком рада и даљим дјеловањем након што посланици у Скупштини Црне Горе изгласају Општи закон о образовању.

„Такође, у самим измјенама и допунама Закона прописан је рок за избор директора и њихових помоћника, а Министарство ће, као и у свим досадашњим случајевима, поступати стриктно у складу са законом“, каже министарка.

Подсјетимо, портал Дан је прије два дана објавио да изгласавањем измјена и допуна Закона о општем образовању, које се налазе пред посланицима Скупштине Црне Горе, парламентарна владајућа отвара пут Министарству просвјете, науке, културе и спорта, односно министарки Весни Братић да смијени 260 директора образовних установа и 120 њихових помоћника, али и дијела наставног кадра и администрације. Како је незванично, али из поузданих извора, потврђено Дану – директори ће бити смијењени већ у јуну, а помоћници до 1. августа.

Министарка Братић, одговарајући опозицији која тврди да се ради о чисткама старих кадорва, посебно истиче да није ријеч о томе.

„У раду нашег Министарства нема говора о било каквом реваншизму или чисткама, уколико и јесмо реваншистички настројени то је само према незаконитостима, бешчашћу, непотизму, корупцији и нераду. Сходно томе,  они који су опустошили Црну Гору и понизили њен образовни систем, а пласирају такве неосноване тврдње, очигледно гријеше у процјенама или на јефтин начин прикупљају политичке поене“, наглашава др Братић.

Она се слаже са констатацијом појединих посланика у Скупштини да је политика у црногорско образовање ушла на велика врата.

„Црногорско образовање се у самртном загрљају пипака политичких елита налазило скоро три деценије, мисија нашег Министарства је да се такво стање промијени, а дугорочни циљ да се више никад не понови. Дакле, деполитизацију образовања ћемо спровести објективним критеријумом при селекцији будућих директора, служећи се меритократским принципима, цијенећи и поштујући само, и једино, знање, стручност, одговорност, правичност, компетенције,  професионалну и људску етику“, закључује Братић.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 26. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар