Ана Брнабић: Вакцинисано 45,3% пунолетних грађана, недовољно за колективни имунитет

Укупно смо добили 4,2 милиона Синофарм вакцина што довољно да вакцинишемо 2,1 милион грађана, рекла  Брнабић

Ана Брнабић и амбасадор Кине у Србији Чен Бо, 27. 5. 2021. (Фото: Слободан Миљевић/Танјуг)

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да је до сада против корона вируса вакцинисано 45,3 одсто пунолетне популације у Србији, што није довољно за колективни имунитет, позивајући пре свега младе да се што пре вакцинишу.

„Дочеком контигента кинеских вакцина, који је јутрос стигао на аеродром ‘Никола Тесла’, стигле су све вакцине уговорене са Синофармом што је четири милиона, у складу са уговором“, рекла је Брнабић, на аеродрому, где је заједно са кинеском амбасадорком у Србији Чен Бо, дочекала авион са вакцинама.

Брнабић је рекла да су кинески партнери учинили много више него уговорено, тако да су у најкраћем могућем року, у складу са уговором, испоручили четири милиона вакцина, а кинеска војска је донирала додатних 200.000 доза, које су дошле у суботу.

Како је навела, „тако смо укупно добили 4,2 милиона Синофарм вакцина што довољно да вакцинишемо 2,1 милион грађана“.

„Ми у ово тренутку у Србији имамо додатних, сада са овим контигентом од 250.000, отприлике за још 500.000 – 600.000 људи да вакцинишемо. Дакле, у овом тренутку да не добијемо ниједну другу додатну вакцину ми имамо вакцина да вакцинишемо 3.115.000 људи“, рекла је Брнабић.

Она је истакла и да „немамо ниједан проблем што се тиче вакцина, а очекујемо да их добијемо и од осталих произвођача“.

Кина и Србија настављају заједничку борбу

Амбасадорка Чен Бо изјавила је да ће њена земља и Србија наставити „заједничку борбу“ у области вакцине и против епидемије корона вируса, иако је данас била последња испорука вакцина кинеског произвођача Синофарм.

„Компанија Синофарм је овом последњом испоруком испоштавала све уговорне обавезе у року, што у потпуности показује да су Кина и Србија челични пријатељи и поуздани партнери у критичним тренуцима“, казала је амбасадорка.

Опрема: Стање ствари

(Н1, 27. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading