Литвански парламент одбио закон о истополним партнерствима

У тесном гласању 63 посланика гласала су „за”, а 65 „против” прихватања расправе о закону којим се омогућавају грађанске уније за истополне парове 

Зграда литванског парламента (Фото: Pixabay)

Литвански парламент данас је одбио да расправља о предлогу закона којим се омогућавају бракови за истополне парове, али његове присталице најављују нови, измењени предлог, који ће на јесен поднети у скупштинску процедуру.

У тесном гласању, 63 посланика гласала су „за”, а 65 „против” прихватања расправе о закону којим се омогућавају грађанске уније за истополне парове што је, како критичари наводе, само корак од истополних бракова, преноси Ројтерс.

Истраживање јавног мњења у априлу, које су спровеле власти, показала је да је 70 одсто пунолетних Литванаца против истополних партнерстава.

„Гласање је показало да је осигуравање људских права дугорочан процес на коме има још пуно да се ради”, рекао је за Ројтерс Томас Раскевичиус, члан парламента који је подржао овај закон и јавно се изјашњава као хомосексуалац.

Он је најавио да ће покушати да закон поново уведе на јесен у скупштинску процедуру, уз неке измене како би се предлог ускладио у односу на изнете критике.

Трећина парламентараца из конзервативне владајуће странке Домовинске уније гласала је против расправе о закону, а њих 15 потписало је петицију за изношење предлога на референдум, преноси Танјуг.

Лидер Домовинске уније Габриелиус Ландсбергис, који је уједно и министар спољних послова и један од предлагача закона, потврдио је да ће у својој странци радити на промени формулација пре него поднесу нови предлог закона.

Како би изразили протест због најављеног породичног закона, десетине хиљада људи изашло је 15. маја на улице Вилњуса да бране традиционалне породичне вредности, а њихов циљ је да зауставе парламент у легализацији истополних бракова.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading