Ентони Годфри: Договорено у Вашингтону значајно и желимо да се спроведе у дело

Сједињене Државе доследно и јасно говоре да решења за западни Балкан морају доћи са западног Балкана, изјавио амбасадор САД у Србији

Ентони Годфри (Фото: usembassy.gov)

“Сједињене Америчке Државе већ годинама подржавају процес који води ка свеобухватном и обавезујућем споразуму о нормализацији између Косова и Србије, заснованом на међусобном признању, који води јачању њихових демократских институција и напредовању на путу евроинтеграција”, казао је амбасадор САД у Србији у интервју за лист Политика.

Он је додао да оно што је договорено у Вашингтону је значајно и жели да се спроведе у дело.

“Многи елементи Вашингтонских договора иду у прилог овим циљевима, поготово они који се тичу енергетске диверзификације, регионалне повезаности, одржавања мораторијума на нова чланства у међународним организацијама и нова „отпризнавања”, и проналажења и идентификовања несталих особа”, нагласио је Годфри.

Амбасадор Годфри је у разговорима са председником Србије, Александром Вучићем и министром спољних послова, Николом Селаковићем нагласио да ће Бајденова администрација наставити да елементе Вашингтонских договора третира као приоритетне.

“Сједињене Државе се слажу да је нека од питања најбоље решавати кроз дијалог предвођен Европском унијом и спремне су да тај процес подрже најбоље што могу”, рекао је Годфри.

У последње време појавила су се четири „нон-пејпер” документа везана за будућност Босне и Херцеговине и Косова. Годфри је истакао да о нечему што нису документи може да “понуди само нешто што није одговор”.

“Сједињене Државе доследно и јасно говоре да решења за западни Балкан морају доћи са западног Балкана. Грађани тог региона су с правом незадовољни овако спорим напредовањем”, нагласио је Годфри.

Како је закључио, САД су спремне да раде са Европском унијом и подрже озбиљан дијалог, како у Босни и Херцеговини, тако и са Србијом и Косовом.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 25. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар