Небојша Јеврић: Како се на хашкој оптужници нашао лик из романа Миодрага Булатовића

Од свих оптужених, у Хаг није отишао само Грубан Малић, Бјелопољац, оптужен за силовање муслимански

Небојша Јеврић (Фото: ИН4С)

Када је знаменити и неоправдано заборављени врхунски писац Миодраг Булатовић, Бјелопољац, писао свој роман Херој на магарцу, није ни сањао крвави распад Југославије, а још мање да ће његов контроверзни јунак Грубан Малић, љубитељ ратова и жена, да се нађе на потерници Хашког трибунала. Грубан из Бијелог Поља на 21 месту листе на чијем су челу били Младић и Караџић! Ни мање, ни више!

У Хашком трибуналу оптужен је 161 човек. Од тога – 105 су били Срби или Црногорци. Од њих 105, ослобођено их је 14, колико их је и умрло пре изрицања пресуде. Преосталих 77 су осуђени на казне затвора од три године до доживотне робије.

Од свих оптужених, у Хаг није отишао само Грубан Малић, Бјелопољац, оптужен за силовање муслимански.

Факсимил: ИН4С

Како је Грубан „зарадио“ хашку оптужницу, чућете у прилогу из емисије „Српски свијет“ од Небојше Јеврића, директно одговорног за ову ујдурму, а ми ћемо објаснити како се олако, непрофесионално, тенденциозно, без икаквих података, без провере, име изговорено после много алкохола – нашло на списку хашких оптуженика 1995. Чак је Рој Гатман, амерички новинар, причу зачинио тиме да је Грубан био стражар у логору Омарска и да му је главни задатак био управо силовање муслиманки, чиме је додатно оцрнио Србе и апострофирао њихову бруталност и бестијалност. Због одијума јавности и утицаја америчких медија на Хашки трибунал, судија Међународног суда Ричард Голдстоун додао је Грубана Малића на листу тражених српских ратних злочинаца. Заједно са Караџићем, Младићем, Мартићем, Шљиванчанином… Небојша Јеврић је убрзо написао роман Херој на магарцу путује у Хаг у коме је све разјаснио. Избио je прави скандал, тим већи јер је судија Голдстоун угледни професор кривичног права са још угледнијег Харварда, експерт чији су се извештаји о разним злочинима широм света налазили као званични и експертски у Уједињеним нацијама. Иако је ујдурма разоткривена те исте 1995. године, због компликоване и споре бирократске процедуре, Грубан Малић је званично скинут са листе оптужених Срба за злочине тек 1998. године.

Рој Гатман је за ово „извештавање“ добио Пулицерову награду и статус звезде, цењен статус ратног репортера. На другој страни, прави ратни репортер Небојша Јеврић није имао пара ни за цигаре…

А заслужио је бар два Пулицера. Првог – за праве и сјајне ратне приче, а другог јер је успео да покаже и докаже сву тенденциозност, подмуклост и беспризорност света усмерену према Србима, непрофесионалност, урушавање међународног права. Само формирање Хашког трибунала било је незаконито. Уништавање доказа о злочинима на КиМ, беспризорно понашање по окончању рада Трибунала некадашњег тужиоца Џефри Најса, сукоб интереса, те беспотребно продужавање некаквих облика функционисања Трибунала и после званичног укидања 2017. Очигледно због високих синекура које им обезбеђује главни финансијер – САД. Дно дна међународне заједнице.

Гордана Јанићијевић

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 23. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар