Хавијер Солана: Црна Гора мора паметно да се носи са Србијом

Молим све грађане Црне Горе, као пријатељ, да буду врло опрезни. Било би тужно кад не бисте могли одржати солидарност међу собом и славити своју заједничку прошлост, изјавио бивши генерални секретар НАТО

Хавијер Солана (Извор: Википедија)

Некадашњи генерални секретар НАТО и бивши високи представник за спољну политику и безбедност Европске уније, Хавијер Солана, позвао је Црну Гору да поводом 15 година од осамостаљења од заједничке државе са Србијом гледа напред, јер је, како је навео, историја већ на њена рамена ставила довољно терета.

Солана мисли да није добар тренутак да се поново покрећу ти проблеми.

Дакле, молим све грађане Црне Горе, као пријатељ, да буду врло опрезни. Било би тужно кад не бисте могли одржати солидарност међу собом и славити своју заједничку прошлост – рекао је Солана.

Сматра да је, како наводи, тужно што већ постоје идеје о прекрајању прошлости након тако кратког временског раздобља.

Дакле, молим вас, немојте поништавати напоре који су већ уложени и покушајте наставити с идејом коју сте имали, а то је била – Европска унија – рекао је.

Солана је, иначе, као тада високи представник водио преговоре са лидерима СРЈ, Србије и Црне Горе.

Оцењујући данашњу ситуацију на Балкану, подсећа да је распад СФРЈ био драматичан и изазвао је, каже, толико озбиљне проблеме, дубоко укорењене у народу, толико озбиљне да међу балканским народима ни након тридесет година још нису решени.

Опширно говорећи о историјату који су довели до осамостаљења Црне Горе од заједничке државе са Србијом, Солана каже да је та држава данас већ 15 година нова држава на Балкану и развија, каже, свој политички живот, економију и све остало.

Важно је, истиче, гледати напред.

А гледати напред значи наставити посвећено радити на приближавању Црне Горе Европској унији, имати најбоље могуће односе и покушати што више сарађивати, а не увек освртати се на оно што се догодило у прошлом веку. Разумем важност неких историјских питања, али данас смо ипак у 21. веку – рекао је Солана.

Коментаришући промену власти у Црној Гори, Солана каже да би се могло рећи да су “ово манифестације потешкоћа и проблема на Балкану”.

Када једна земља оствари свој сан, или барем сан већине у тој земљи, а ситуација није довољно чврста да се демократски одржи та линија – то није добра вест. Говорећи као грађанин Европске уније, нисам баш срећан. Не видим да се такве ствари догађају у старијим чланицама ЕУ – навео је.

На питање да ли види опасност по црногорску независност од пробуђених и обновљених идеја о тзв. Српском свету, што је, како се наводи, само друго име за “велику Србију”, Солана је одговорио:

Надам се да не. Са Србијом морате паметно да се носите. Опет, Балкан је Балкан. Комшије ће заувек бити комшије, географија се неће мењати – географија Балкана је географија Балкана. Политичке поделе могу бити различите, али људи су исти и живе заједно једни поред других. Ако нађете начин да живите у миру – задржите га – саветује Солана.

А на питање како види будућност Балкана, он каже да би волео да га види као део ЕУ.

Када је реч о отвореним питањима на Балкану и односа ЕУ према томе, Солана каже да мисли да се Европска унија тим питањем бави интелигентно.

О будућности Балкана и о томе ко кочи европски процес, Солана каже да то није случај, већ да је у питају технички застој у преговорима са, како је рекао, неким елементима политике, али не политике према Балкану, већ политике унутар саме Уније.

Опрема: Стање ствари

(Вести, 21. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар