Канцеларија за КиМ: Сви артефакти са Косова и Метохије део историјског наслеђа Србије

Оцењено је да нису валидни сви аргументи којима Национални музеј Косова тражи „српске културно историјске артефакте“

Канцеларија за КиМ

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је данас, поводом захтева Националног музеја Косова да Србија врати артефакте које је крајем 1990-их позајмила за изложбу, да не признаје категорију „косовског културног наследја“, као што не признаје ни „косовску државност“.

„Косово и Метохија је и по Уставу Србије и по међународном праву део територије Србије, а сви артефакти који потичу са територије наше аутономне покрајине Косово и Метохија јесу део културног и историјског наслеђа Србије“, наводи се у саопштењу.

Канцеларија је изнела да „оправдано страхује“ да би културни и археолошки артефакти с Косова били угрожени ако би били враћени, и подсећа да је ове године било 11 напада на објекте и имовину Српске православне цркве на Косову.

Оцењено је да нису валидни сви аргументи којима Национални музеј Косова тражи „српске културно историјске артефакте“.

„Први аргумент је позивање на споразумно уступање артефаката потписано између две културне институције Србије, а данас те предмете потражује културна институција која је, и са становишта Устава Србије и са становишта међународног права, непостојећи ентитет“, наводи се у саопштењу.

На позивање Националног музеја Косова на конвенцију Унеска и „Ахтисаријев план“, из Канцеларије за Косово и Метохију наводе да Косово није члан Унеска и да Ахтисаријев план никада није усвојен.

Национални музеј Косова јуче је саопштио да је више од 1.200 артефакта из археолошке и етнографске збирке Косова узето крајем 1990-их година „за привремену изложбу у Србији“, са обавезом да се врате, али да то није учињено.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 20. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар