Русија лансира дигиталну рубљу

Руска централна банка је концепт националне дигиталне валуте представила крајем 2020. године, а до краја текуће ће лансирати прототип дигиталне рубље

Фото: Pixabay

МОСКВА – Централна банка Русије ће лансирати прототип дигиталне рубље до краја текуће године, потврдила је данас највиша руска монетарна институција.

„Управо смо објавили извештај о препорукама заједно са концептом дигиталне рубље”, рекла је прва заменица гувернера централне банке Олга Скоробогатова на састанку радне групе Одбора Државне думе за финансијско тржиште, преноси Раша тудеј.

Она је такође навела да ће монетарни регулатор развити прототип крипто платформе до краја године и да ће осматрати тржиште како би планирао наредне фазе пројекта.

Руска централна банка је концепт националне дигиталне валуте представила крајем 2020. године. Очекује се да ће нови облик новца коегзистирати са готовинским и безготовинским рубљама. За разлику од виртуелних валута попут биткоина, дигитална рубља је пројектована тако да минимизује ризик, јер ће је издавати државни монетарни регулатор, а биће подржана традиционалним новцем, преноси Танјуг.

Најновије истраживање, које је спровео Центар за истраживање финансијских технологија и дигиталне економије Сколково, показала је да отприлике половина учесника у анкети подржава идеју о дигиталној рубљи, док је скоро 40 посто испитаника било против.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading