УНС: Одбијена кандидатура Живојина Ракочевића за председника

Кандидациона комисија је усвојила приговоре Анела Грбовића и Драгане Пејовић на кандидатуру Живојина Ракочевића за председника УНС-а, са два гласа за и једним против

Живојин Ракочевић (Фото: Радио Ким)

Кандидациона комисија усвојила је данас приговоре на кандидатуре Живојина Ракочевића, Јованке Стефановић Станојевић и Родике Грујеску за органе Удружења новинара Србије (УНС), док је приговор на кандидатуру Владимира Радомировића одбијен.

Кандидациона комисија је у саставу Петар Јеремић, Љиљана Смајловић и Снежана Брадић на данашњој седници разматрала приговоре на кандидатуре за органе УНС-а и пристигле одговоре.

Кандидациона комисија је усвојила приговоре Анела Грбовића и Драгане Пејовић на кандидатуру Живојина Ракочевића за председника УНС-а, са два гласа за (Петар Јеремић и Љиљана Смајловић) и једним против (Снежана Брадић). Комисије је одлучила да Ракочевић због члана 20 Статута УНС-а не може бити увршћен у коначну листу кандидата за избор у органе УНС-а коју утврђује Кандидациона комисија УНС-а.

Као основан, комисија је усвојила приговор Петрице Ђаковић на кандидатуру Јованке Стефановић Станојевић за члана Управе, са два гласа за (Петар Јеремић и Љиљана Смајловић) и једним против (Снежана Брадић). Комисија је одлучила да Јованка Стефановић Станојевић због члана 20 Статута УНС-а не може бити увршћена у коначну листу кандидата за избор у органе УНС коју утврђује Кандидациона комисија.

Комисија је једногласно одбила приговор Миодрага Попова на кандидатуру Владимира Радомировића за председника УНС-а. Комисија је закључила да приговор Попова као лични негативни став према кандидату не садржи разлоге које би Статут УНС-а могао да препозна као објективно и оправдано оспоравање кандидатуре.

Комисија је усвојила и приговор Мирјане Чворић Губелић на кандидатуру Родике Грујеску за члана Управе, са два гласа за (Петар Јеремић и Љиљана Смајловић) и једним уздржаним (Снежана Брадић). Констатовано је да Грујеску није одговорила на овај приговор. Комисија је одлучила да Родика Грујеску због члана 20 Статута УНС-а не може бити увршћена у коначну листу кандидата за избор у органе УНС- а коју утврђује Кандидациона комисија.

Одредбом члана 20 Статута УНС-а у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан, не могу бити бирани чланови УНС-а ако су:

  • запослени, службеници и функционери републичке или покрајинске Владе и министарстава и секретаријата и локалних органа управе;
  • функционери у политичким странкама или ако су чланови у телима политичких странака;
  • власници, сувласници удела или акција у правном лицу које је оснивач медија, ако у конкретном медију има више од пет запослених, не рачунајући саме власнике или сувласнике удела или акција оних који су запослени у оснивачу медија и
  • директори медија и њихови заменици ако у медију има више од 5 запослених, не рачунајући саме директоре или заменике.

Члан који је изабран у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан, може бити опозван са функције, ако у току мандата наступе околности предвиђене Статутом и законом које би онемогућиле избор тог члана у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан.

Изборна Скупштина Удружења новинара Србије биће одржана у суботу, 29. маја са почетком у 12 часова у хотелу „Југославија“ у Београду.

Опрема: Стање ствари

(Радио Ким, 19. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар