Вјоса Османи: Црна Гора узор Косову

Мило Ђукановић истакао да је сваки добар пример добросуседског односа благотворан и зато и односи Црне Горе и тзв. Косова могу да буду пример

Фото: Танјуг/AP/STR

ПОДГОРИЦА – Председница привремених приштинских институција Косова Вјоса Османи изјавила је данас да Црну Гору у Приштини гледају као узор, јер је то земља која је под лидерством Мила Ђукановића прошла своје реформе, прикључила се НАТО и значајно приближила чланству у ЕУ.

Она се састала са Ђукановићем на маргинама самита Брдо-Бриони Процеса у Словенији.

Османи је захвалила Ђукановићу на прихваћеној иницијативи за сусрет, као и за јасне ставове током данашњег Самита и конструктивну подршку коју је Црна Гора годинама пружала такозваном Косову уз уверење да ће „две земље” искористити могућности које се отварају за јачање сарадње, наводи се у саопштењу Ђукановићевог кабинета.

Захвалила је и за улогу Ђукановића у остваривању сарадње са Албанцима у Црној Гори који су, како је казала, важан део црногорског друштва.

Османи је поручила да види будућност тзв. Косова у ЕУ, које жели да гради партнерске односе са свим државама, а Црна Гора је, како је рекла, у том смислу на врху листе пријатеља и савезника.

Ђукановић је захвалио за високе оцене о Црној Гори и потврдио да је сагласан да је време за интензивирање билатералних односа.

„Немамо отворених питања ни неразумевања, али имамо заједничке циљеве ЕУ и НАТО, али и забринутост за стабилност регион”, казао је Ђукановић.

На тој линији, истакао је да је сваки добар пример добросуседског односа благотворан и зато и односи Црне Горе и тзв. Косова могу да буду пример.

„Однос према мањинама и неговање тог односа изузетно су важни и као мостови сарадње две државе”, казао је Ђукановић.

Председник Црне Горе је након Самита отпутовао у Брисел где сутра у седишту НАТО-а има сусрет са генералним секретаром Јенсом Столтенбергом, а касније и радну вечеру са лидерима земаља Западног Балкана на позив високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепа Борела, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 5. 2021)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading