Спутњик: Нови „нон пејпер“ који Косово веже за Србију – по моделу Северне Македоније

Довољно је да погледамо Северну Македонију. Проблем са Албанцима и са њиховим растућим амбицијама најбоље се тамо види, оцењује Предраг Марковић

Фото: Флорион Гога/АП фото

Ако би се претпостављало како би изгледала алтернативна будућност по новом „нон пејперу“ који је лансиран из Немачке, не бисмо морали да идемо далеко у домишљању. Јер земља по таквом принципу већ постоји. И то у нашем окружењу, у Северној Македонији.

Овако историчар Предраг Марковић коментарише најновије „откриће“ немачког часописа „Цуерст“, који је објавио нови „нон пејпер“ у вези Косова и Метохије који наводно не крши ни једну одредницу Резолуције 1244 СБ УН.

Алтернативна будућност је ту, у нашем окружењу

Према том, наводном, документу, КиМ би остало у саставу Србије у наредних 99 година, границе би обезбеђивали српски и косовски службеници заједно, а јужна српска покрајина имала би специјалан статус, који би подразумевао самостално представљање у регионалним организацијама.

Оно што је, можда, најзанимљивије је својеврстан „кључ“, према коме би „гувернер“ таквог Косова био истовремено и потпредседник српског парламента, а у мисији Србије при УН би седео и представник Косова.

Како би изгледала алтернативна будућност Србије по најновијем „нон пејперу“ не морамо да домишљамо. То већ постоји, каже историчар Предраг Марковић.

„Довољно је да погледамо Северну Македонију. Проблем са Албанцима и са њиховим растућим амбицијама када су у некој заједници најбоље се тамо види. Тамо, после Охридског споразума, Албанци имају право на „кључ“ и на најчуднијим местима, као што су, рецимо, балет или музеј, где чак и немају кадрове али, просто, може им се“, каже Марковић.

Тако би по „нон пејперу“ објављеном у мало познатом десничарском немачком часопису, морао да постоји неки нови „поштени Албанац“, као што су некада били Рахман Морина или Сејдо Бајрамовић, који би преузео улогу „гувернера“.

Међутим, ту се, према речима историчара Чедомира Антића, отвара нови проблем. Косово већ има изграђену државност и нико не може да каже да тога више нема.

Чедомир Антић (Фото: Медија центар Београд)

„Косово би, дакле, имало председника владе, вероватно би имало и председника републике, а онда би неко измислио неког пашу и тај би био потпредседник скупштине Србије. Још неко би вероватно похрлио на казан у Београд. Није то Албанцима баш толико страно.

Међутим, плашим се да би се убрзо створио већи Курти од Куртија, па би, знајући Албанце, беспослена деца почела да убијају те „мерцедесаше“, који би из Београда почели да долазе са парама ИПА фондова, Српског фонда за неразвијене и тако даље. Тако да бисмо опет имали весеље“, сматра Антић.

О нон пејперу писао Вук Драшковић још 2007.

Нашег саговорника писаније немачког часописа подсећа на нешто што је Вук Драшковић написао у свом мемоарско-новелистичком покушају Мета из 2007. Сличан план покушао је да понуди косовским Албанцима Слободан Милошевић 1998. управо преко Драшковића – да Косово добије статус Хонг Конга.

То, према Антићевим речима, показује да се за Косово траже стара решења – једно је решење по принципу „две Немачке“ из доба Хладног рата, а друго управо по принципу Хонг Конга. Оба решења не могу да се примене на Косово и Метохију, поготово хонгконшко, јер се у том случају радило о колонији.

„Мислим да су највећи проблем европске силе, САД и Албанци. Они прихватају компромис у вези са независношћу Косова, а не да Косово постане колонија Србије, па макар и да је постмодерна колонија“, закључује Антић.

Никола Јоксимовић

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Преносимо

Tags: , , , , , , , ,

Оставите коментар