Данас: Магазин Цуерст објавио руски нон пејпер?

Документ је објављен на порталу Цуерста без заглавља и других ознака и садржи 16 тачака, повољних по Београд, али и Москву, јер воде смањењу утицаја и војног присуства САД на Косову

Уочи пута председника Србије Александра Вучића у Словенију, где ће данас учествовати на састанку лидера процеса Брдо-Бриони, у немачкој штампи објављен је наводно руски „не-папир“ за Косово који нуди „креативна решења“ за Балкан, конкуришући тако досадашњим пробним дипломатским необавезним документима који су изазвали велику пажњу јавности.

Самит Брдо-Бриони првобитно је био планиран за прошлу годину, да би се поклопио са 10. годишњицом те иницијативе, али је два пута одложен због корона пандемије.

Очекује се да лидери усвоје заједничку декларацију којом шаљу снажну поруку о важности процеса проширења Европске уније, који мора бити бржи и не сме се фокусирати само на поједине земље, већ на читав регион Западног Балкана. Међутим, провладини медији у Београду, пишу да још није утаначен предлог закључка који би требало да прихвате сви лидери региона Западног Балкана, који се можда односи на и обавезивање на непроменљивост садашњих граница.

Наводно, у мисији убеђивања званичног Београда да прихвати „усаглашене“ закључке, боравио је у петак, 14. маја, у посети Србији, и словеначки председник Борут Пахор. Он је пре тога посетио и Приштину и Подгорицу. Како тврде провладини медији у Београду, коначна верзија текста није до краја усаглашена.

Иницијатива Брдо-Бриони је заједничка словеначко-хрватска иницијатива, покренута 2010. са прокламованим циљем да помогну нечланицама из бивше Југославије (Србија, Црна Гора, БиХ, Северна Македонија, Косово) и Албанији, у придруживању ЕУ.

Данашњи самит биће прилика да се српски председник први пут званично уживо сретне са новоизабраном председницом Косова Вјосом Османи. Уочи овог самита, у суботу је порталу немачког месечника Цуерст изашао нови, непотписан не-папир, који су убрзо пренели и поједини руски медији, што наводи на закључак да и Русија има свој „нон-пејпер“. Магазин Цуерст неретко подржава немачке десне популисте, који су антизападно оријентисани. Документ је објављен на порталу без заглавља и других ознака и садржи 16 тачака, повољних по Београд, али и Москву, јер воде смањењу утицаја и војног присуства САД на Косову.

Цуерст: Нови нон пејпер предвиђа специјални статус Косова у Србији на 99 година

У њему се сугерише да „сви грађани Косова“ – изричито се помиње 873.000 косовских Албанаца – „треба да добију држављанство Републике Србије“.

Такође се предлаже да се заједнички избори на Косову и у Србији одрже у априлу следеће године – „на свим нивоима“. Изабрани гувернер Косова такође треба да обавља функцију заменика портпарола српског парламента. Београд би такође гарантовао посебан статус покрајине на 99 година. Кретање робе између Косова и Србије требало би да крене поново, граничну безбедност споља преузели би службеници из Србије и Косова заједно. Српски амбасадор УН-а у будућности би такође требало да има представника косовске владе уз себе.

Косово би имало своје симболе, самоуправу, спортско представљање, слободу у регионалним економским, културним и образовним интеграцијама. Документ такође предвиђа повратак 999 припадника српских безбедносних служби, у складу са Резолуцијом 1244 и последично мирно повлачење КФОР-а и Еуропола у року од пет година.

Млађан Ђорђевић, председник Ослобођења, за Данас није могао да прецизира да ли иза објаве немачког листа заиста стоји руска иницијатива.

„Нови нон-пејпер свакако нуди много више од претходних, а нуди и више од онога што је тренутна званична политика актуелног режима у Србији“, каже он.

Ђорђевић наводи да „Вучић и његова влада континуирано позивају на компромисно решење, притом негирајући и занемарујући постојање Резолуције 1244, што према његовим речима имплицира да су спремни да пристану на уступке“. Вучићев режим је од 2012. потписао 48 различитих споразума и сваким од њих је Приштини „уступљен део суверенитета Србије, а ништа није добијено заузврат“, тврди лидер Ослобођења.

Млађан Ђорђевић (Фото: Снимак екрана/Нова С/Утисак недеље)

„Вучићево решење је признање Косова и он тражи модел како то да изведе. Ана Брнабић је у Грчкој пре неколико дана истакла да је Преспански споразум (између Грчке и Северне Македоније, прим. аут.) модел за решавање косовског проблема“, наводи наш саговорник подсећајући да је Преспански споразум потписан између две суверене државе, а да је исход споразума била измена устава Македоније.

Ђорђевић указује и да је занимљив тајминг пласирања новог документа: пред сам почетак регионалног самита Брдо-Бриони, на коме се очекује да се под словеначким лидерством (а Словенци су, подсетимо, и лансирали први нон-пејпер у претходном низу), поново покрене дијалог Београда и Приштине, који би требало да резултира правно обавезујућим споразумом у блиској будућности. Русији такав исход не одговара, јер у потпуности препушта Балкан америчкој сфери интереса.

Ђорђевић се, као познавалац прилика у Русији, слаже да је Москва „главни осумњичени“ за ауторство над новим нон-пејпером:

„То показује и чињеница да се по први пут не ради о класичној примени силе над Србијом и да се инсистира на елементима Резолуције 1244, чији је Русија главни промотер“, наводи Ђорђевић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 17. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар