Њузвик: САД праве тајну војску

Њузвик наводи да „тајни“ војници раде и у земљи и у иностранству, обављајући задатке у војној униформи или прерушени у цивиле

Центар за оперативно планирање и обавештајно путовање (Operational Planning and Travel Intelligence Center) Фото: Вилијам Аркин

За последњих десет година Пентагон је створио огромну тајну војску од око 60 хиљада људи. До овог је закључка дошао је портал „Њузвик“ након двогодишње истраге.

Према наводима часописа, бројност ове војне формације десет је пута већи од броја тајних агената ЦИА.

У чланку се наводи да „тајни“ војници раде и у земљи и у иностранству, обављајући задатке у војној униформи или прерушени у цивиле.

Осим тога, према извештајима медија, у овом програму учествује око 130 приватних компанија које годишње троше више од 900 милиона долара.

Ради се о стварању лажне документације, плаћању рачуна и пореза лица која раде под лажним именима, као и производњи специјалних уређаја и опреме за прислушкивање и надзор у најудаљенијим крајевима Блиског истока и Африке.

Извор: Њузвик

Снаге за специјалне намене америчке војске чине више од половине укупног састава тајних трупа. Њихов главни задатак је прогон терориста у ратним зонама и непријатељским земљама.

Најновија и најбрже растућа група ове војске су сајбер-борци, који раде под измишљеним именима и прикупљају информације са интернета, а такође могу да учествују у кампањама утицаја на друштвеним мрежама.

Аутори истраге сматрају да је Вашингтону ова тајна формација потребна не само за борбу против тероризма, већ и за повећање конкурентног потенцијала у хибридном рату против Русије и Кине.

„Њузвик“ је успео да разговара са једним од пензионисаних високих официра тајне војске. Он је испричао да се ништа не зна о стварним размерама програма, а такође је истакао да је жеља да се буде нерањив за непријатеља корисна само Сједињеним Америчким Државама, међутим, на глобалном нивоу овај тренд отежава решавање сукоба.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар