Јенс Столтенберг: КФОР ће и даље бринути о миру на КиМ

НАТО посвећен миру и стабилности на Западном Балкану и улаже напоре у тој области деценијама, поручио генерални секретар Алијансе 

Александар Вучић и Јенс Столтенберг (Фото: Танјуг/ НАТО)

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је да је Северноатлантска алијанса посвећена мисији КФОР, која обезбеђује безбедно окружење и слободу кретања на Косову Метохији.

Председник Александар Вучић каже да је Столтенберг, у вези са одређеним гласинама око останка КФОР-а на КиМ, био јасан у свом одговору да КФОР и снаге НАТО-а настављају да се фокусирају на очување мира и стабилности.

Јенс Столтенберг је, на заједничкој конференцији за медије са председником Александром Вучићем након састанка у Бриселу, рекао да је НАТО посвећен миру и стабилности на Западном Балкану и да улаже напоре у тој области деценијама.

Мисија КФОР-а је, како каже, најочигледнија демонстрација те посвећености НАТО-а јер та мисија обезбеђује безбедно окружење и гарантује слободу кретања на основу мандата УН.

НАТО је посвећен КФОР-у и његовој мисији, поручио је шеф НАТО-а.

Додао је да Алијанса подржава процес нормализације односа Београда и Приштине, истичући да је дијалог најбоља платформа за налажење решења која поштују права свих заједница да се постигне трајан мир, који гарантује просперитетну будућност за све.

Позвао је две стране се ангажују када је реч о нормализацији односа.

Столтенберг напомиње да је НАТО посвећен снажном партнерству са Србијом, истичући да Алијанса поштује војну неутралност Србије.

„Као суверена земља, Србија има право да бира свој пут“, навео је Столтенберг додајући да партнерство са НАТО-ом може донети користи грађанима Србије, али и региону.

Столтенберг додаје да НАТО сарађује са Србијом, обучава српске официре како би учествовали у мировним мисијама.

„Наша сарадња донела је велику корист и надам се наставку партнерства“, каже шеф НАТО-а.

Вучић: Столтенберг јасан у одговору на одређене гласине

Напомињући да је ово врло важан састанак за Србију, председник Вучић је нагласио да је врло задовољан садржајем разговора са Столтенбергом.

„Добили смо много уверавања од Столтенберга о свим безбедносним питањима на Западном Балкану. Имали смо нека питања у вези са одређеним гласинама, Столтенберг је био јасан у свом одговору у потреби да се задрже мир и стабилност у региону и да се КФОР и снаге НАТО-а фокусирају на очување мира и стабилности. То је било нешто што смо тражили и мислим да ће то донети мир људима не само на КиМ већ и у целом региону“, каже Вучић.

Додаје да је са шефом НАТО-а размотрио различита питања важна за цео регион, Косову и Метохији, ваздушном простору.

„Могу да кажем да сам веома задовољан изјавом Столтенберга да поштује неутралност Србије и суверенитет Србије. Нисмо били подстицани, а камоли приморавани од стране Столтенберга да поступимо другачије и сматрамо се партнерима“, рекао је Вучић.

Рекао је да ће до краја октобра и почетком новембра бити обележено 15 година Партнерства за мир. Председник је тим поводом позвао Столтенберга да посети Београд и Србију.

„Надам се да ће наћи довољно времена и разлога да посети Србију, мислим да би то била сјајна потврда наших добрих односа и да ће то подстаћи наше односе у будућности“.

Вучић наглашава да је учинио „све што је у његовој моћи“ да убеди Столтенберга да је Србија потпуно и стопостотно посвећена процесу дијалога и да ће дати све од себе да са Приштином постигне компромисно решење.

„Обојица знамо да је то процес и надамо се да ћемо имати довољно снаге да тај процес довршимо на позитиван начин, морамо чувати мир и стабилности који су увек боља опција од насиља, инцидената, немира“, рекао је Вучић.

Председник Србије је упутио захвалност шефу НАТО-а што је увек био спреман да размотри сва велика и важна питања са Србијом, што је увек био отворен.

„Србија ће остати и очувати своју неутралност. То не значи да нећемо повећати ниво наших заједничких активности, потпуно сам сигуран да можемо да постигнемо више, и да можемо више сарађивати у будућности“, навео је Вучић, пренео је РТС.

Александар Вучић: Инсистираћу на компромису тражити решење, али…

БРИСЕЛ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће настојати готово по сваку цену да очува мир и да постоје начини да се нормализују односи са Приштином јер је алтернатива ужасна, али и додао да није оптимиста због тога што је данас, како је рекао, био сведок ирационалног понашања Приштине.

Он је на конференцији у амбасади Србије у Бриселу рекао да не жели иједној мајци да донесе ковчег са сином и зато ће да инсистира на компромису и тражи решења.

„Нисам оптимиста. Ја сам данас видео нешто ирационално. Није то питање да ли вам се неко допада. Пустите све трикове по страни ја суштински нисам видео озбиљност да се дође до решења. Ти људи живе у 1999. години, они мисле да је 1999, 2008 или 2009. година, хајде да кажем најбоље да је то нешто у средини по расположењу. Да би сте решили нешто морате да разговарате”, рекао је Вучић.

Упитан да ли су се државе на састанку у Брду код Крања усагласиле да се регион посматра као целина, Вучић је казао да су се све државе то сагласиле.

„Има једна реченица на којој је (председник Црне Горе Мило) Ђукановић инсистирао, а то је „принцип регате”, односно да Србија и Црна Гора иду први, а други не. За нас је најважније шта ћемо између себе да урадимо. За нас је важно шта ћемо да урадимо у региону. БИХ нам је четврти, али и трећи партнер у смислу извоза”, рекао је Вучић.

Он је казао да Србија са БиХ, Хрватском, Црном Гором, приштинским институцијама, Румунијом и Бугарском има суфицит у трговинским и платним односима.

„Чији је онда интерес највећи. Ја морам да изигравам будалу и да све говорим јавно. Имамо економију снажнију од других. Били смо на 33 млрд БДП, ове год 55,5 милијарди, скочили смо толико за само неколико година. Замислите да толико скочимо за наредних неколико година. То је онда другачија земља, која може да буде чланица ЕУ”, рекао је он, пренео је Танјуг.

Вучић је казао и да је лидерима у региону нудио да имају исте захтеве, али да појединим политичарима највише смета Србија са којом не желе да имају ишта заједничко јер тако граде своје политичке каријере.

„Најлакше је доћи у неке центре моћи и причати о малигном утицају иако не знају шта то значи и иако не знају на енглеском како се то каже. То су Руси, Кинези и злочиначки Срби заједно са њима. И ви гледате и смејете се. када не разумете потребу за већим заједништвом гледајте свој посао”, закључио је Вучић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар