Дојче веле: Једна вакцина потребна и онима који су прележали ковид

Лекари препоручују да се они који су вирус прелажали вакцинишу најраније шест месеци након инфекције

Фото: Бета/Драган Гојић

После пола године би било добро да се вакцинишу и они који су прележали корона-вирус, како би што дуже одржали имунолошку заштиту.

Они који су вирус прележали привремено развијају заштиту од поновне инфекције. Према подацима једне аустријске студије, објављене у стручном часопису „European Journal of Clinical Investigation”, током првих пет до шест месеци ризик од поновне инфекције се смањује за око 91 одсто. Отприлике једнако као и након ефикасне вакцинације.

Међутим број антитела или такозвани хуморални имунолошки одговор, који спречава улазак вируса у ћелију, током времена слаби, нарочито након благог тока болести.

Срећом наш имунолошки систем има и други, ћелијски имунолошки одговор, уз помоћ Т- ћелија, које припадају групи белих крвних зрнаца. Уколико поново дође до контакта са вирусом SARS-Cov 2, као специјализоване Т-ефекторске меморијске ћелије, оне не препознају само маркантан спајк-протеин, већ и друге структуре на површини вируса и боре се против уљеза.

Вакцинација најраније након шест месеци

Како се не би изазвале прекомерне имунолошке реакције и наравно зато што вакцина још увек нема довољно, лекари препоручују да се они који су вирус прележали вакцинишу најраније шест месеци након инфекције.

Реакције на вакцине су по правилу јаче код оних који су вирус прележали, него код оних који нису били заражени. То не треба да чуди, објаснила је вирусолошкиња Сандра Цизек у подкасту јавног сервиса НДР.

„Имунолошки систем је способан да учи. А код оних коју су вирус прележали, тело је већ имало контакт са патогеном“, каже Цизек. Након вакцинације, имунолошки систем се код тих људи активира много брже и снажније.“

За излечене довољна једна доза вакцине

Вакцине које су тренутно доступне у земљама ЕУ, пуну ефикасност развијају тек након друге дозе – само код вакцине Џонсон и Џонсон је довољна једна доза. Али то је другачије код оних коју су се већ изборили са вирусом: с обзиром да је тело већ упознато са корона-вирусом, онима који су вирус прележали је довољна само једна доза, посебно када се ради о реакцији Т-ћелија.

У складу с тим, Институт Роберт Кох (РКИ) и Стална комисија за вакцинацију (СТИКО) ажурирали су своје препоруке за вакцинацију излечених: довољна је вакцинација најраније након шест месеци.

„Због постојећег имунитета након инфекције, једном дозом вакцине се постиже веома добар имунолошки одговор. За вакцинацију излечених могу да се користе све одобрене вакцине против ковида-19.

Неопходна вакцинација једном годишње?

Наш имунолошки систем увек различито реагује на читав низ патогена. Онај ко је једном прележао оспице или мале богиње, не може поново њима да се зарази. Само једним вакцинисањем постиже се доживотна заштита и од великог кашља или жуте грознице.

Код вируса грипа који се сваке године мењају, ситуација је другачија. Људи са слабим имунолошким системом треба да се вакцинишу сваке године против грипа.

И вирус SARS-Cov 2 је веома комплексан и променљив, што показују и бројне мутације. Вероватно ће се тек наредних година показати да ли ће бити потребно вакцинисати се сваке године или у размаку од неколико година.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар