Марија Захарова: О повлачењу Кфора не одлучује само једна држава

Постоје одређене структуре које дају пуномоћја и шаљу мисије у регионе. То се не дешава спонтано, рекла портпаролка Министарства иностраних послова Русије

Марија Захарова (Фото: МИД РФ)

Не одлучује само једна држава о повлачењу Кфора са Косова, то је колективна одлука, поручила је данас портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова коментаришући могућност одласка Кфора са Косова, о чему је раније данас говорио председник Србије Александар Вучић.

„Постоје одређене структуре које дају пуномоћја и шаљу мисије у регионе. То се не дешава спонтано, стране то усаглашавају. У оквиру тих структура, механизама се разговара, доносе одлуке, то није одлука једне државе, већ се доноси колективно, у складу са међународним правом. У том оквиру и треба разговарати о овим питањима”, рекла је Захарова на конференцији за новинаре, преноси Спутњик.

Она се осврнула и на недавну посету министра иностраних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана Приштини и његову изјаву да Хрватска намерава да отвори војну базу на Космету.

„Нису нам познати планови хрватске стране о отварању војне базе. Што се тиче страног војног присуства у покрајини, према Резолуцији 1244 СБ УН, ту функцију обавља једино Кфор”, саопштила је Захарова, јавља Танјуг.

Говорећи о учесталим нападима на српске цркве на КиМ, она је истакла да су међународне мисије на Космету „обавезне да предузимају мере за осигурање безбедности верских објеката и верника. И Русија упорно позива на то”.

Она је најоштрије осудила насиље, како је рекла, радикалних Албанаца које годинама траје, а чија су мета Срби и православне светиње.

„То најбоље показује неодрживост косовске квазидржавности и доказује да је овај регион претворен у криминалну црну рупу на карти Европе”, закључила је портпаролка руског МИП.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 5. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар