Душан Давидовић: Сећање на оца Мома Кривокапића

Изузетан је допринос оца Кривокапића у обнови цркава и манастира после разорног земљотреса 1979. године и враћању народа цркви, посебно младих, од којих је многе упутио ка свештеничком позиву

Протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић са хором (Фото: Светигора)

Када је 7. септембра 1969. године отац Момчило Кривокапић рукоположен за свештеника, у Црној Гори је било 20 свештеника, а отац Момо, како су га звали, кренуо је у пастирски рад на духовној обнови. Памтиће се његов подухват кад је децембра 1972, после рушења Цркве Светог Петра Првог на Ловћену, где је био сахрањен Његош, на Прчању, недалеко од Котора, почео градњу цркве, реплике оне на Ловћену, која је 1982. године освештана и прва је од чак 18 цркава – реплика Светог Петра Цетињског, колико их данас има у епархијама СПЦ.

У сусрет годишњици упокојења протојереја-ставрофора Момчила Кривокапића, архијерејског намесника бококоторског, СПД „Јединство” Котор издало је спомен-књигу „Отац Момо”, сећања на живот и дело једног од најугледнијих свештеника у српској цркви, који је пуних 51 годину био парох у Котору, служећи до краја живота у Саборном храму Светог Николе.

Изузетан је допринос оца Кривокапића у обнови цркава и манастира после разорног земљотреса 1979. године и враћању народа цркви, посебно младих, од којих је многе упутио ка свештеничком позиву. Био је први ректор обновљене Богословије на Цетињу, покренуо је обнову СПД „Јединство” (1839) још 1994. године, као и Кола српских сестара у Котору, које има дугу традицију из 19. века.

Саборни храм Светог Николе у Котору (Фото: Google Street View)

Отац Момо често је, као поштовалац писане и усмене традиције нашег народа, организовао књижевне вечери у порти Храма Светог Николе или у ризници тог саборног храма, а гости су му били многи савремени српски писци, који су се радо одазивали позивима на те културне сусрете у Котору. Тако је било и у данима сахране, четрдесетодневног и сада годишњег помена омиљеном оцу Мому.

Прилозима за књигу „Отац Момо”, чије је писање СПД „Јединство” покренуло у част свог почасног члана, њено издавање помогли су Матија Бећковић, Михаило Пантић, Горан Петровић, Никола Маловић, Вишња Косовић, Јован Маркуш, Драган Ђурчић, Љиљана Чолан и други, а објављени су пригодна беседа митрополита Амфилохија поводом упокојења Момчила Кривокапића, епископа Стефана, у част јубилеја 50 година свештеничког рада оца Гојка Перовића…

Издавање књиге „Отац Момо” помогли су Министарство спољних послова Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону и Општина Котор, а прве примерке добили су владика Јоаникије, премијер Здравко Кривокапић и конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић.

Душан Давидовић,
Котор

Опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 5. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар