Сабор СПЦ у крипти Храма 23. или 24. маја, избор три епископа

Епископе Сабор бира из монашког свештенства, једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање две трећине владика

Фото: Спутњик/Маријана Колаковић

Сабор Српске православне цркве на коме ће бити бирана три нова епископа и на упражњења места у Епархији ваљевској, Митрополији црногорско-приморској и Загребачко љубљанској одржаће се 23. или 24. маја, у крипти Храма светог Саве због епидемиолошких мера, потврђено је Танјугу у Патријаршији.

Тема сабора биће и Темељни уговор о међусобним односима СПЦ и државе Црне Горе, који би требало да буде потписан са владом Црне Горе највероватније после избора митрополита црногорско-приморског.

Тај споразум би, како је раније најављено, требало да са црногорским премијером потпише патријарх Порфирије који је у ранијој изјави за Танјуг казао да је уверен да ће потписивање Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе, на основу кога ће се регулисати однос државе према СПЦ у тој земљи, ставити тачку на неспоразуме по том питању.

Црногорски премијер Кривокапић, раније је изјавио да би најбоље било да уговор буде потписан после избора митрополита црногорско-приморског.

Он сматра да се потписивање Темељног уговора некако природно поклапа с оним тренутком када новоизабрани митрополит буде устоличен и да би то могла бити заједничка свечаност.

Митрополија црногорско-приморска нема епископа од октобра прошле године, када је преминуо митрополит Амфилохије, а за администратора митрополије је постављен владика Јоаникије, који важи и за најозбиљнијег кандидата за место новог митрополита.

Епархија ваљевска је без епископа од марта месеца 2020. године када је преминуо епископ Милутин, а место митрополита загребачко-љубљанског упражњено је од када је Порфирије изабран за патријарха.

Епископе Сабор бира из монашког свештенства, једногласно или већином гласова, а потребно је да Сабору присуствује најмање две трећине владика.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 13. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар