Наташа Кандић: Нема шансе да МСП пресуди да је Србија одговорна за геноцид на Косову

Фонд за хуманитарно право ће подржати правду за жртве које су производ српских снага, али у случају тужбе за геноцид не можемо подржати политичку идеју која не доприноси правди за жртве, изјавила је Наташа Кандић

Наташа Кандић (Фото: Медија центар)

Најава премијера Аљбина Куртија да ће Косово поднети тужбу за геноцид нема правни основ, изјавила је за приштински лист Газета експрес оснивач Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић.

„Ако премијер ангажује међународне стручњаке да докажу да су Југословенска војска и Министарство унутрашњих послова Србије починили геноцид на Косову, сходно одлукама Међународног кривичног суда за Југославију, то ће скупо коштати Косово, а држава ће опет обећати правду за жртве, посебну правду, казну за Србију као државу, а Међународни суд правде неће објавити такву одлуку“, поручила је Кандић.

Нема шансе да Међународни суд правде пресуди да је Србија одговорна за геноцид на Косову, поновила је она.

Кандић је рекла да нова влада Косова мора да извести Европску унију и Уједињене нације како Србија не кажњава одговорне унутар Југословенске војске и официре Министарства унутрашњих послова за убиство око 7.000 албанских цивила и да им каже да се Србија према њима односи као према херојима и имаће подршку српског цивилног друштва, посебно Фонда за хуманитарно право.

„Фонд за хуманитарно право ће подржати правду за жртве које су производ српских снага, али у случају тужбе за геноцид, не можемо подржати политичку идеју која не доприноси владавини закона и правди за жртве“, предочила је Кандић.

Она је најавила да ће Фонд, као и раније, увек рећи и изнети доказе о томе како Влада Србије штити од кривичне одговорности стотине полицајаца који су починили злочине на Косову.

Опрема: Стање ствари

(Данас, 13. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар