Скупштина Црне Горе: Резолуција о геноциду у Сребреници стављена на дневни ред

За стављање Резолуције на дневни ред гласала су 42 посланика, 15 је било против, док је 21 посланик био уздржан

Скупштина Црне Горе (Фото: Лука Зековић/Вијести)

Посланици Скупштине Црне Горе прихватили су предлог Ервина Ибрахимовића, посланика Бошњачке странке, да се дневни ред допуни „Резолуцијом о геноциду у Сребренци“.

За тај предлог гласала су 42 посланика, 15 је било против, док је 21 посланик био уздржан.

„Оправданост иницијативе је свакодневна. Ми у држави која је лидер у ЕУ интеграцијама доживљавамо пораст негирања геноцида. Овај дом не смије дозволити промоцију ратних злочинаца. Ово није усмјерено против једног народа већ је циљ помирење и суочавање са прошлошћу. Без суочавања са прошлошћу не можемо помирити регион“, рекао је Ервин Ибрахимовић приликом образложења и позвао посланике да гласају по савести.

Иначе, посланици опозиције у црногорском парламенту на дaнашњем заседању носе „цвет Сребренице“, у знак подршке невладиној организацији у БиХ „Мајке Сребренице“.

Сребренички цвет је опозиционим посланицима, међу којима су најбројнији они из ДПС-а Мила Ђукановића, уочи седнице је поделила посланица Бошњачке странке Кенана Харбић са својим колегом Амером Смаиловићем.

Харбићевој и Смаиловићу су на томе посебно захвалиле чланице удружења „Мајке Сребреницe“ на твитер налогу тог удружења.

Бошњачка странка је била традиционални партнер ДПС-а и, све до августа прошле године и њиховог одласка са власти, посланици те странке нису покретали питање изјашњавања о злочину у Сребреници као геноциду.

Део наслова и опрема: Стање ствари

(РТС, 11. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Па баш и ако скупштина изгласа да је био геноцид – шта онда? Да ли ћу ја више да верујем да је био?

Оставите коментар