Пољска: Градоначелнику прете смрћу због обавезне вакцинације

Демонстранти су прошле седмице дошли и лично пред кућу градоначелника Велбжиха да му прете

Варшава током пандемије (Фото: Синхуа)

Градоначелник Валбжиха, лекар Роман Шелемеј добио је полицијско обезбеђење јер су почеле да му стижу претње откако су одборници тог града на југозападу Пољске наредили пре десетак дана да се у граду обавезно вакцинишу против вируса корона сви пунолетни грађани. Увођење обавезне вакцинације чији је иницијатор био лично градоначелник изазвало је толико вулгарних претњи на друштвеним мрежама од пољских антивакцинаша да је градоначелник морао да затвори налог на Фејсбуку.

Шелемеј и градски одборници не само да су мета напада и претњи, често и ликвидацијом, на друштвеним мрежама већ им стижу и претећи мејлови, а демонстранти су прошле седмице дошли и лично пред кућу градоначелника да му прете.

Због тих напада полиција је сада почела да обезбеђује градоначелника Шелемеја који се ипак нада да су ти протести и претње пролазна ствар.

„Надам се да ће ускоро престати. Запањујуће је колико људи на свету, такође и у Пољској, оспорава пандемију. Надам се да ће све ово подстаћи људе да о пандемији више разговарају и да ће се смањити број оних који су уверени да она не постоји”, казао је Шелемеј данас пољској приватној телевизији Полсат, преноси Танјуг.

Градоначелник који је иначе кардиолог подсетио је да је у Пољској вољно да се вакцинише око 40 одсто пунолетних грађана а он жели да учини све што је у његовој моћи да се тај проценат повећа макар на 60 одсто.

„Циљ одлуке градских власти био је да се што већи број грађана Валбжиха у што краћем року вакцинише. Ако се покаже да ова наша иницијатива није ни била потребна, тим боље”, рекао је Шелемеј.

Тај град од око 110.000 становника вакцинацију је почео да припрема још у јануару, отворио је центар за вакцинацију као први у Пољској и као први је увео мобилни пункт за вакцинацију када грађани не морају ни да изађу из аутомобила.

У Пољској од око 38 милиона становника употребљено је до сада 13,76 милиона доза вакцина од чега преко девет милиона Пољака чека на другу дозу.

Од почетка пандемије пре годину дана у Пољској се вирусом корона заразило 2,8 милиона људи а преминуло је закључно са недељом 70.034 оболелих од ковида-19.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Злочинац градоначелник „пати“ само због претњи које му упућују потенцијалне жртве које је одредио за одстрел, док његове жртве више неће имати прилику да живе нормално уколико се злочинци као што је он не приведу правди. Ако правосуђе не ради на заштити основних права и не штити чак ни неповредивост телесног интегритета, онда се грађани сами морају штитити и морају сами узети правду у своје руке. Ако злочинци желе уништење, рат и поделе, онда жртве за то нису криве.

Оставите коментар