Енглеска: Премијер дозволио „опрезне загрљаје“

Поновно отварање се односи само на Енглеску, док ће полуаутономне владе Шкотске, Северне Ирске и Велса утврдити своја правила

Борис Џонсон (Фото: AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Британски премијер Борис Џонсон дао је зелено светло за „опрезне загрљаје и послуживање пива у пабовима“ након вишемесечних строгих ограничења, покрећући следећу фазу ублажавања закључавања у Енглеској.

Влада је у фебруару најавила план од четири корака за постепено ублажавање социјалних ограничења, а следећа фаза требало би да ступи на снагу следеће недеље.

Џонсон је рекао да ће влада омогућити породицама и блиским пријатељима да сами доносе одлуке о социјалним контактима, али је позвао људе да не одбацују опрез и рекао да је држање дистанце обавезно на радним местима, у продавницама и ресторанима, преноси Ројтерс.

„Ово откључавање представља веома значајан корак на путу ка враћању у нормалу и уверен сам да ћемо моћи да идемо даље“, рекао је Џонсон на конференцији за медије.

Поновно отварање односиће се само на Енглеску, а полуаутономне владе Шкотске, Северне Ирске и Велса утврдиће своја правила.

Главни медицински званичници у земљи такође су данас снизили ниво упозорења за ковид-19, што значи да епидемија циркулише, али пренос више није висок или експоненцијално расте.

У њиховом саопштењу се наводи да су социјално удаљавање и брзо увођење вакцине помогли да се нагло смање случајеви корона вируса и свакодневни смртни случајеви.

„Међутим, ковид и даље циркулише и људи свакодневно добијају и шире вирус, тако да сви морамо и даље бити на опрезу. Ово је и даље велика пандемија на глобалном нивоу“, упозоравају стручњаци.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 10. 5. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар